Orbán sikeres zsarolásaként értékelik az embargós megállapodást

külföld
2022 május 31., 06:51
comments 29
  • Az első nyugati értékelések szerint Orbán elérte, amit akart az orosz olajembargó ügyében.

Az osztrák Die Presse “Orbán Viktor megmutatja, hol vannak az Unió határai” címmel értékelte a megállapodást az olajembargóról. A lap szerint az Unió a megszégyenülés elkerülése érdekében adott határidő nélküli mentességet a vezetékes olaj importjának tilalma alól. A Die Presse szerint Orbán Viktor pontosan azt érte el az egy hónapos, feszült hangulatú tárgyalások végére, amit a kezdetektől szeretett volna: egyelőre határidő nélküli felmentést a Barátság vezetéken érkező orosz olaj behozatalának tilalma alól.

A Politico is Orbánnal a címben és a magyar miniszterelnök fotójával illusztrálva vont mérleget az éjszakai kompromisszumról. A cikk nyitómondata:

“Oroszország ukrajnai háborúja ellen harcolva az EU vezetői megadták magukat Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek - kapitulálva a követelései előtt és szinte teljes felmentést adva Budapestnek az új orosz olajembargó alól.”

Azzal, hogy megadták magukat a tervezetet 26 napja obstruáló Orbánnak, az uniós állam- és kormányfők a Politico szerint “keddre virradóra egyrészt kiadhatták a győzelmi jelentést az Oroszország elleni szankciók hatodik csomagjáról, másrészt elkerülték azt a kínos megaláztatást, amit az olajembargó elbukása jelentett volna.”

Uniós tisztviselők és diplomaták az egyezséget összességében úgy értékelték a lapnak, hogy Orbán - akit “az EU saját autoriter vezetőjének” neveztek - elérte, amit akart, vagyis Magyarország érdekeit Putyin orosz elnök megleckéztetése elé helyezte. “Ha megnézzük, mi folyik egy hónapja” - mondta a Politicónak egy uniós diplomata Orbán obstruálására utalva - “akkor igen, sokat elért és mindenkit túszul tudott ejteni”.

A New York Times nem Orbánt helyezte a középpontba, de megemlítette, hogy a magyar miniszterelnök, aki "Putyin alkalmi szövetségese", akadályozta az embargót, és az európai vezetők a magyar támogatás megszerzése érdekében engedélyezték a vezetékes importot. A New York Times szerint az elfogadott embargó a teljes EU-s import kicsiny részét kitevő magyar kivétel ellenére sok milliárd dolláros bevételkiesést fog jelenteni a Kremlnek, emellett stratégiailag és tartósan leválasztja Európát Oroszországról. De ez - jegyzi meg az amerikai lap - keményen fogja érinteni Európát, hiszen a háztartások és a cégek már most érzik a növekvő energiaárak hatását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.