Három vakcina véd a legjobban a COVID ellen, hogy melyik három, az nem számít

járvány
2022 június 01., 17:32
comments 6

A dózisok száma, nem pedig a vakcinakombináció a kulcs az immunitás fokozásához a koronavírus-fertőzés ellen - ezt állapította meg a mindeddig legnagyobb ilyen jellegű kutatás, amelyről a Guardian írt cikket.

Az elemzés szerint ugyanannak a koronavírus-fertőzés elleni vakcinának három adagja vagy az oltások kombinációja ugyanolyan jól működik a fertőzés megelőzésében.Korábban több tanulmány született az egyes koronavírus elleni vakcinák hatékonyságáról, az oltások kombinációival kapcsolatban azonban, különösen az idősek és gyenge immunrendszerű emberek esetében, nem voltak egyértelmű eredmények.

A Kínai Hongkongi Egyetem (CUHK) kutatói az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 38 Covid-19-adatbázisában kerestek tanulmányokat és cikkeket 2022. március 8-tól heti rendszerességgel. Végül 53 tanulmányt elemeztek, amelyek százmillió embert érintettek, és amelyekben 24 vakcinakombináció szerepelt. Ezek alapján írták meg a BMJ folyóiratban megjelent tanulmányukat.

Az elemzett tanulmányok minőségbeli különbségeit is figyelembe véve a CUHK kutatói megállapították, hogy a nem súlyos koronavírus-fertőzések ellen bármelyik mRNS-vakcina három adagja tűnik a leghatékonyabbnak (96 százalék), és egyúttal bármelyik mRNS-vakcina három adagja csökkenti a leghatékonyabban (95 százalék) a Covid-19 miatti kórházi kezelés szükségességét.

Az elemzés azt is kimutatta, hogy bármely háromdózisú kezelés - legyen akár heterológ vagy homológ, vagyis eltérő vagy ugyanolyan gyártmányú vakcinákból kapott három adagot valaki - minden korcsoportban, még a 65 év felettieknél is magasabb immunitást vált ki, mint a kétdózisú homológ kezelés. A tanulmány szerint az immunhiányos betegek esetében a heterológ vagy homológ kezelés részeként adott harmadik mRNS emlékeztető dózis szintén nagymértékben javítja a védelmet a két dózishoz képest. A három dózisból álló vakcinasorozat hatékonysága a Covid-19-cel kapcsolatos halálozás szempontjából azonban továbbra is bizonytalan.

"Az mRNS emlékeztető oltás ajánlott bármely kétdózisú vakcina kiegészítésére. A heterológ és a homológ háromdózisos oltássorozatok összehasonlíthatóan jól működnek a koronavírus-fertőzések megelőzésében, még a különböző változatok ellen is" - hangsúlyozták a kutatók. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.