24 éves csúcson a török infláció

külföld
2022 június 03., 10:35
comments 5

Törökországban éves szinten gyorsult, havi összevetésben lassult az infláció májusban.A török statisztikai hivatal pénteken azt közölte, hogy az éves infláció 73,5 százalékra, 24 éves csúcsra gyorsult az áprilisi 69,97 százalékról. Havi összevetésben a fogyasztói áremelkedés 7,25 százalékról 2,98 százalékra mérséklődött.

A török inflációt a háború, az emelkedő élelmiszerárak mellett az tartja nagyon magasan, hogy Erdogan elnök nyomására a jegybank tavaly ősszel csökkentette az alapkamat szintjét. Tavalyhoz képest a közlekedés ára 108, az élelmiszerek ára 92 százalékkal drágult az országban.

Az ország jegybankja ötödik hónapja tartja változatlanul 14 százalékon az irányadónak számító diszkontrátát. Sok helyi közgazdász szerint azonban ez hibás hozzáállás, a pénzügyi piacok volatilitása és a magas infláció mellett kamatemelésre van szükség.

Ugyancsak pénteken ismertetett adat szerint a termelői árak éves szintű növekedése az áprilisi 121,82 százalékról májusban 132,16 százalékra, havi összevetésben pedig 7,67 százalékról 8,76 százalékra gyorsult Törökországban. (MTI, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.