Kötél nélkül, a kút kőfalán kell leereszkedniük a maradék vízért egy indiai falu lakóinak

június 3., péntek 6:10
17

Súlyos szárazság pusztít India-szerte, és hogy a vízhiány milyen helyzeteket idéz elő, azt egy nagyon sokak által megosztott videó mutatja az ország középső részén fekvő Madhja Prades államból. A videón azt látni, hogy egy nő kötél nélkül mászik le egy szinte teljesen kiszáradt kút falán lévő létrafokokon, hogy valamennyi vizet szerezzen.

A Ghusiya nevű falu környékén annyira kiszáradtak a tavak és a kutak, hogy ehhez hasonló eszközökhöz kell fordulniuk a helyben élőknek, írja a BBC, és megjegyzik, hogy országszerte számos más régióban is hasonlóan rossz a helyzet. A közelmúltban több hasonló videó is felbukkant az interneten, melyeken jellemzően nők kockáztatják az életüket, hogy vízhez jussanak.

Egy 2019-ben készült jelentés Indiát is azon 17 ország közé sorolta, ahol rendkívül magas a vízellátás okozta krízisek lehetősége.

Madhja Prades államban a legtöbb nyáron problémát jelent a vízhiány, és az állami kormány 2024-re ígért is vezetékes vízellátást mindenkinek, de jelenleg is milliók nem férnek hozzá a fogyasztható vízhez.

A videóban érintett falu lakosai állítólag bojkottálni tervezik az idei helyhatósági választást, hogy így tiltakozzanak a helyzet miatt. Egy helyi nő arról beszélt az ANI hírügynökségnek, hogy három majdnem kiszáradt kút van csak a környéken, ahova lemászva tudnak még valamennyi vizet gyűjteni, a politikusok pedig csak választási kampány idején bukkannak fel feléjük.

Indiában még mindig nagyon sokan fogyasztanak kutakból kimert vizet, ugyanakkor országszerte sok helyen csökken a talajvíz szintje, elapasztva a kutakat is. Az előrejelzések szerint 2050-re kifejezetten rosszra fordulhat a vízhelyzet az országban, ha addig nem sikerül valamilyen megoldást találni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt