Kötél nélkül, a kút kőfalán kell leereszkedniük a maradék vízért egy indiai falu lakóinak

külföld
2022 június 03., 06:10
comments 16

Súlyos szárazság pusztít India-szerte, és hogy a vízhiány milyen helyzeteket idéz elő, azt egy nagyon sokak által megosztott videó mutatja az ország középső részén fekvő Madhja Prades államból. A videón azt látni, hogy egy nő kötél nélkül mászik le egy szinte teljesen kiszáradt kút falán lévő létrafokokon, hogy valamennyi vizet szerezzen.

A Ghusiya nevű falu környékén annyira kiszáradtak a tavak és a kutak, hogy ehhez hasonló eszközökhöz kell fordulniuk a helyben élőknek, írja a BBC, és megjegyzik, hogy országszerte számos más régióban is hasonlóan rossz a helyzet. A közelmúltban több hasonló videó is felbukkant az interneten, melyeken jellemzően nők kockáztatják az életüket, hogy vízhez jussanak.

Egy 2019-ben készült jelentés Indiát is azon 17 ország közé sorolta, ahol rendkívül magas a vízellátás okozta krízisek lehetősége.

link Forrás

Madhja Prades államban a legtöbb nyáron problémát jelent a vízhiány, és az állami kormány 2024-re ígért is vezetékes vízellátást mindenkinek, de jelenleg is milliók nem férnek hozzá a fogyasztható vízhez.

A videóban érintett falu lakosai állítólag bojkottálni tervezik az idei helyhatósági választást, hogy így tiltakozzanak a helyzet miatt. Egy helyi nő arról beszélt az ANI hírügynökségnek, hogy három majdnem kiszáradt kút van csak a környéken, ahova lemászva tudnak még valamennyi vizet gyűjteni, a politikusok pedig csak választási kampány idején bukkannak fel feléjük.

Indiában még mindig nagyon sokan fogyasztanak kutakból kimert vizet, ugyanakkor országszerte sok helyen csökken a talajvíz szintje, elapasztva a kutakat is. Az előrejelzések szerint 2050-re kifejezetten rosszra fordulhat a vízhelyzet az országban, ha addig nem sikerül valamilyen megoldást találni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.