Tanzánia újra engedélyezi a vadállatok exportját

ÁLLAT
2022 június 04., 12:39

Tanzánia ideiglenesen, fél évre visszavonja a vadon élő állatok és madarak exportjára vonatkozó tilalmat, amely hat évig volt érvényben a kelet-afrikai ország védett állatainak és madarainak védelme érdekében - közölte a Tanzániai Vadvédelmi Hatóság pénteken késő este. A kereskedőknek június 6-tól december 5-ig hat hónapjuk lesz arra, hogy „felszámolják azon állatállományukat”, amelyeket a tilalom miatt nem tudtak eladni - tette hozzá a hivatal.

photo_camera Zebrák Fotó: TONY KARUMBA/AFP

Tanzánia 2016-ban vezette be a tilalmat az akkori, „Buldózernek” becézett elnök, John Magufuli kormányzása alatt, melyet a kereskedelemben tapasztalható szabálytalanságokkal indokoltak, beleértve a védett állatok külföldre szállítását. Samia Suluhu Hassan elnök azonban tavalyi hatalomra kerülése óta igyekszik szakítani elődje néhány elvével.

A WWF természetvédelmi szervezet arra figyelmeztetett, hogy a tilalom enyhítése nem teheti semmissé a vadon élő állatok és növények védelme terén elért eredményeket, például azt, hogy visszaesett az orvvadászat mértéke. „Az ilyen jellegű döntéseket megfelelő megfigyelési mechanizmusokkal és adatokkal kell alátámasztani” - mondta Amani Ngusaru, a WWF helyi igazgatója az AFP hírügynökségnek.

2010-ben legalább 116 állatot és 16 madarat - köztük néhány védett fajt - vittek ki illegálisan az ország északi részén található Kilimandzsáró repülőteréről egy katari repülőgép fedélzetén. A helyi média szerint legalább négy zsiráf, több különböző antilopfajta, szarvasbogár és keselyű volt köztük. (France24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt