Tanzánia újra engedélyezi a vadállatok exportját

ÁLLAT
2022 június 04., 14:39

Tanzánia ideiglenesen, fél évre visszavonja a vadon élő állatok és madarak exportjára vonatkozó tilalmat, amely hat évig volt érvényben a kelet-afrikai ország védett állatainak és madarainak védelme érdekében - közölte a Tanzániai Vadvédelmi Hatóság pénteken késő este. A kereskedőknek június 6-tól december 5-ig hat hónapjuk lesz arra, hogy „felszámolják azon állatállományukat”, amelyeket a tilalom miatt nem tudtak eladni - tette hozzá a hivatal.

Zebrák
photo_camera Zebrák Fotó: TONY KARUMBA/AFP

Tanzánia 2016-ban vezette be a tilalmat az akkori, „Buldózernek” becézett elnök, John Magufuli kormányzása alatt, melyet a kereskedelemben tapasztalható szabálytalanságokkal indokoltak, beleértve a védett állatok külföldre szállítását. Samia Suluhu Hassan elnök azonban tavalyi hatalomra kerülése óta igyekszik szakítani elődje néhány elvével.

A WWF természetvédelmi szervezet arra figyelmeztetett, hogy a tilalom enyhítése nem teheti semmissé a vadon élő állatok és növények védelme terén elért eredményeket, például azt, hogy visszaesett az orvvadászat mértéke. „Az ilyen jellegű döntéseket megfelelő megfigyelési mechanizmusokkal és adatokkal kell alátámasztani” - mondta Amani Ngusaru, a WWF helyi igazgatója az AFP hírügynökségnek.

2010-ben legalább 116 állatot és 16 madarat - köztük néhány védett fajt - vittek ki illegálisan az ország északi részén található Kilimandzsáró repülőteréről egy katari repülőgép fedélzetén. A helyi média szerint legalább négy zsiráf, több különböző antilopfajta, szarvasbogár és keselyű volt köztük. (France24)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.