Tanzánia újra engedélyezi a vadállatok exportját

ÁLLAT
2022 június 04., 12:39

Tanzánia ideiglenesen, fél évre visszavonja a vadon élő állatok és madarak exportjára vonatkozó tilalmat, amely hat évig volt érvényben a kelet-afrikai ország védett állatainak és madarainak védelme érdekében - közölte a Tanzániai Vadvédelmi Hatóság pénteken késő este. A kereskedőknek június 6-tól december 5-ig hat hónapjuk lesz arra, hogy „felszámolják azon állatállományukat”, amelyeket a tilalom miatt nem tudtak eladni - tette hozzá a hivatal.

Zebrák
photo_camera Zebrák Fotó: TONY KARUMBA/AFP

Tanzánia 2016-ban vezette be a tilalmat az akkori, „Buldózernek” becézett elnök, John Magufuli kormányzása alatt, melyet a kereskedelemben tapasztalható szabálytalanságokkal indokoltak, beleértve a védett állatok külföldre szállítását. Samia Suluhu Hassan elnök azonban tavalyi hatalomra kerülése óta igyekszik szakítani elődje néhány elvével.

A WWF természetvédelmi szervezet arra figyelmeztetett, hogy a tilalom enyhítése nem teheti semmissé a vadon élő állatok és növények védelme terén elért eredményeket, például azt, hogy visszaesett az orvvadászat mértéke. „Az ilyen jellegű döntéseket megfelelő megfigyelési mechanizmusokkal és adatokkal kell alátámasztani” - mondta Amani Ngusaru, a WWF helyi igazgatója az AFP hírügynökségnek.

2010-ben legalább 116 állatot és 16 madarat - köztük néhány védett fajt - vittek ki illegálisan az ország északi részén található Kilimandzsáró repülőteréről egy katari repülőgép fedélzetén. A helyi média szerint legalább négy zsiráf, több különböző antilopfajta, szarvasbogár és keselyű volt köztük. (France24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.