Egyre több hindu menekül el Kasmírból a sorozatos támadások miatt

külföld
2022 június 05., 19:50

Több százan vannak azok a kisebbségi hinduk, akik elmenekültek, vagy menekülni terveznek az indiai kormányzás alatt álló, muszlim többségű Kasmírból, mióta egyre gyakoribbak a célzott, kisebbségellenes gyilkosságok.

Csak ezen a héten három hindut öltek meg fegyveresek Kasmírban, amit tömegtüntetések és újabb hindu elvándorlási hullám követett a vallási, nemzetiségi törésvonalak mentén és az (előbbiektől nem független) indiai–pakisztáni határviták miatt is megosztott régióban.

A Guardiannak nyilatkozó aktivista szerint eddig körülbelül 3500 hindu távozott, és még többen tervezik az elvándorlást a következő napokban: legtöbben csak arra várnak, hogy gyermekeik megkapják az iskolai bizonyítványt. „Minden gyilkosság után egyre erősebb a félelem” - mondta az aktivista.

photo_camera Tüntetés a kasmír hindukért. Fotó: PUNIT PARANJPE/AFP

A rendőrség szerint a gyilkosságokat Pakisztán által támogatott fegyveres csoportok követték el. Kasmírra 1947 óta Pakisztán és India is igényt tartot, 1980 óta azonban indiai ellenőrzés alatt áll. A területen a mai napig gyakoriak a konfliktusok: a 90-es években Pakisztán párti lázadások törtek ki, sok hindu család elvándorolt, 2010-re pedig voltak akik visszajöttek. Úgy tűnik most újabb elvándorlási hullám van kialakulóban.

A jelenség kihívás elé állítja Narendra Modi miniszterelnök hindu nacionalista kormányát, amely többször is megígérte, hogy gondoskodik a kasmíri hinduk biztonságáról.

Többen azonban azt tapasztalták, hogy a hatóságok akadályozzák őket, ha menekülni akarnak. Egy helyi hindu szerint a kormány vagy „arra vár, hogy mindannyiukat megöljék”, vagy fenn akarják tartani a normálisság látszatát, úgy hogy nem engedik az elköltözést.

Az 1,4 milliárdos lakosságú India nagy többsége, majdnem nyolcvan százaléka hindu, a muszlimok aránya országosan 14 százalék. A történelmi Kasmír régión jelenleg három ország, India, Pakisztán és Kína osztozik. Az India fennhatósága alá tartozó észak-nyugati tartomány, teljes nevén Dzsammu és Kasmír északi területein kilencven százalék fölötti a muszlimok aránya.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.