Hiánycikk lehet a ketchup a klímaváltozás miatt

klímaváltozás
2022 június 06., 15:46
comments 6
Ketchup, krumpli, tunkolás
photo_camera Ketchup, krumpli, tunkolás Fotó: CHRISTOPH SOEDER/dpa Picture-Alliance via AFP

Egy új tanulmány szerint alaposan megcsappanhat a ketchup-piac a klímaváltozás hatására a következő évtizedekben.

A ketchupot, ahogy a különböző paradicsomsűrítményeket is, ipari paradicsomból készítik, ilyet pedig elsősorban Kaliforniában, Olaszországban és Kínában termesztenek; többnyire olyan területeken, amik különösen ki vannak téve a klímaváltozás behatásainak.

A dániai Aarhus Egyetem által vezetett kutatócsoport nemrég egy matematikai modellt dolgozott ki annak megállapítására, hogy a különböző jövőbeli klímaváltozási forgatókönyvek hogyan befolyásolják majd a termelést az elkövetkező időszakban.

A Nature Food szaklapban közzétett kutatás öt lehetséges forgatókönyvet vázolt fel, amelyek a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának és kibocsátásának különböző szintjei alapján valószínűsítik a termelési kapacitások alakulását.

A kutatás szerint 2050-re a paradicsomtermelés körülbelül hat százalékkal csökken majd, ebben a modellek között még nincs érdemi különbség, 2050 és 2100 között azonban a használt éghajlati kalkulációktól függően, a legrosszabb forgatókönyv szerint a paradicsomtermés akár a felére is lecsökkenhet. Ezért van különleges jelentősége, hogy a globálisan termelt, mintegy 180 millió tonna paradicsom kétharmadát mindössze három ország, az Egyesült Államok, Kína és Olaszország állítja elő.

A legrosszabb forgatókönyv szerint a paradicsomtermelő régiókban 2040 és 2069 között mintegy 2,6 Celsius-fokos, 2070-2099 között pedig 5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés következne be, az 1980 és 2009 közötti időszakhoz képest, a 11 legnagyobb termesztő globális feldolgozott paradicsomtermése pedig a jelenlegi évi 14 millió tonnáról kevesebb mint hét millió tonnára csökkenne.

Az előrejelzés szerint Kínának van a legjobb esélye arra, hogy hosszabban megőrizze képességét a feldolgozóipari paradicsomtermelés fenntartására, Kaliforniát és Olaszországot sokkal negatívabban érintik majd az előre jelzett környezeti változások. (Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.