Új kormányzót neveztek ki Moszkvából a budapesti és magyarországi orosz ortodox egyházmegye élére

egyház
2022 június 7., 16:55
comments 10

Hilarion metropolitát nevezték ki a budapesti és magyarországi orosz ortodox egyházmegye kormányzójának - írja az MTI. Eddig Márk metropolita volt az egyházmegye feje, őt most egy magas rangú moszkvai kolléga váltja.

Az 56. évében járó Hilarion Kirill pátriárka megválasztás óta, 13 éven át irányította az orosz ortodox egyház külügyeit. Moszkvai tanulmányait követően Oxfordban doktorált filozófiából és teológiából. Litvániában szolgált különböző egyházi minőségben, majd 1995-től 2001-ig a moszkvai patriarkátus keresztényközi ügyekért felelős titkáraként szolgált és több egyetemen tanított, köztük az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában.

photo_camera Hilarion metropolita Moszkvában. Fotó: Maxim Shemetov/REUTERS

Hogy Márk metropolitának mi lesz a sorsa, arra nem tér ki az MTI-ben kiadott közlemény. Kirill pátriárka mindenesetre akkor nevezi ki Budapestre az egyik legmagasabb rangú beosztottját, amikor Orbán Viktor megmentette az ő nyugati vagyonát. Egyébként az orosz ortodox egyház magyar egyházmegyéje már máskor is sokat köszönhetett a magyar kormánynak. 2017-ben 2,4 milliárd forintot kaptak templomfelújításra és új templom építésére. Ezt a 2,4 milliárdot forintot honnan máshonnan, mint az Európai Uniós befizetések költségvetési soráról csoportosították át.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt