Ki ez a Kirill, aki miatt Orbán a végsőkig hajlandó volt elmenni?

POLITIKA
2022 június 02., 17:54
comments 32
photo_camera Ferenc pápa (mellette Kurt Koch bíboros) és Kirill (mellette Hilarion volokalamszki metropolita) a híres-hírhedt Zoom-hívás közben

Ferenc pápa május 2-án interjút adott a Corriere delle Sera című olasz lapnak, és olyanokat mondott benne, amilyeneket modern kori pápa vagy más egyházi főméltóság soha nem szokott: egy másik egyház fejét kritizálta, személyesen, és nem is akármilyen szavakkal.

Ferenc az interjúban egy két héttel korábbi Zoom-beszélgetést idézett fel, amit Kirillel, egy másik nagy - de a római katolikushoz képest persze kicsiny - keresztény egyház, az orosz ortodox fejével folytatott. Ferenc elmesélte, hogy a 40 perces hívás első 20 percében Kirill papírból olvasott fel neki érveket Putyin háborúja mellett. „Végighallgattam, ahogy húsz percen át beszél arról, hogy mivel igazolható a háború, aztán azt mondtam neki: ebből nem értek egy szót sem. Testvérem, mi nem politikusok vagyunk. Nem a politika, hanem Jézus nyelvét beszéljük”. A pápa ezt azzal kommentálta az újságírónak, hogy

„Együttt kell tennünk a békéért és a harcok befejezéséért. A pátriárka nem lehet Putyin ministránsa”.

De ki az a pap, aki ilyen szavakat és indulatokat képes kiváltani egy pápából? Milyen egyházi vezető az, aki ellen az Európai Unió személyes szankciókat vezetett volna be, és akit Vlagyimir Putyin egyetlen európai szövetségese, Orbán Viktor magyar kormányfő védett meg, ha nem is a fizikai, de a politikai testével? Ki az, aki miatt az Európai Parlament legnagyobb jobboldali frakciójának egyik szóvivője azt üzente Orbánnak, hogy egy nap úgyis kiderül, mivel zsarolják az oroszok a magyar kormányfőt?

Minden férfi pap volt a családban

photo_camera Kirill pátriárka Fotó: ALEKSEY NIKOLSKYI/Sputnik via AFP

Kirill eredeti neve Vlagyimir Mihajlovics Gungyajev. 1946-ban igazi ortodox papi dinasztiába született bele Leningrádban, hiszen az apja és a nagyapja is pap volt. (Az ortodox papok a felszentelésükig házasodhatnak meg, később már nem. Püspök viszont csak a nőtlenekből lehet.)

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.