Orbán Viktor nyomására Kirill orosz pátriárka lekerült az európai uniós szankciós listáról

háború
2022 június 02., 14:53
comments 58

A magyar kormány erőteljes tiltakozása miatt lekerült az orosz ortodox egyház vezetője az Európai Unió szankciós listájáról – írja az uniós diplomatákra hivatkozó Euronewsra hivatkozva a hvg.hu. A lap szerint hasonlóan értesült a német DPA és a francia AFP hírügynökség is.

Brüsszel azzal vádolta a pátriárkát, hogy aktívan támogatja Oroszország Ukrajna elleni háborúját. Kirill egy prédikációjában azt mondta, Oroszország nem támadott meg senkit, és nem is akart háborút, csupán határait védte.

photo_camera Vlagyimir és Kirill Fotó: MIKHAIL METZEL/Sputnik via AFP

Szerdán derült ki, hogy a magyar kormány újra megvétózta a hatodik uniós szankciós csomagot, ám ezúttal nem a magyarok energiabiztonsága miatt, hanem azért, mert az EU befagyasztaná az orosz ortodox egyházat vezető Kirill pátriárka vagyonát.

Orbán Viktor erről a szándékáról semmit sem mondott a hét eleji uniós csúcson, ami miatt több ország diplomatái súlyosan kiakadtak. A magyar miniszterelnök csütörtökön közleményt adott ki az ügyben, amely szerint: „Magyarország álláspontja Kirill pátriárka esetleges szankcionálásával kapcsolatosan régóta jól ismert az uniós partnerek előtt, az EU-nagykövetek egyeztető fórumán, a COREPER-en az elmúlt hetekben több alkalommal kifejtették. Az Európai Tanács hétfő-keddi rendkívüli ülésén senki nem emelt szót a magyar álláspont ellen”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.