Az orosz egyház vezetőjét védve blokkolja az újabb szankciókat az Orbán-kormány

külföld
2022 június 01., 16:57
comments 45

A magyar kormány újra megvétózta a hatodik, Oroszországot sújtó uniós szankciós csomagot - írja az EUrológus. Ezúttal nem a magyarok energiabiztonsága vagy ilyesmi miatt, hiszen Orbánék kibulizták, hogy felmentést kapjanak az olajembargó alól, hanem amiatt, mert

az EU befagyasztaná az orosz ortodox egyházat vezető Kirill pátriárka vagyonát.

photo_camera Kirill pátriárka és Vlagyimir Putyin Fotó: MIKHAIL METZEL/Sputnik via AFP

Az egyházfő Putyin feltétlen támogatója és tanácsadója, különösen ami a nyugatellenes kőkonzervatív ultravallásos retorikát illet. Kirill az orosz-ukrán háború, pontosabban ugye a különleges katonai hadművelet kapcsán olyanokat mondott szentbeszédeiben, hogy az orosz invázió a „melegfelvonulások” terjedésének megfékezésére irányult, és hogy ennek a konfliktusnak metafizikai jelentősége van.

Ezért is került be azok közé, akiknek a vagyonát az EU befagyasztaná. A magyar kormány korábban már jelezte, hogy ezt nem támogatja, mert keresztényüldözés, gondolom, most viszont a magyar diplomaták oda is csaptak az asztalra. Szerdán reggel kellett volna az uniós nagyköveteknek végleges formába öntenie a szankciós csomagot, ekkor jelezte a magyar nagykövet, hogy nem tartja elfogadhatónak, hogy Kirill rajta van a listán. A tárgyalás emiatt félbeszakadt. A kormány egyelőre nem válaszolt az EUrológus kérdéseire az ügyben. (HVG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.