Orbán: Magyarország többször elmondta a véleményét Kirill pátriárka szankcionálásáról

POLITIKA
2022 június 02., 11:42
comments 10

„Magyarország természetesen betartja azt a megállapodást, amit az Európai Tanács ülésén az EU állam- és kormányfői kötöttek egymással; ezek a döntések mindenkire kötelezőek” - írja közleményében Orbán Viktor, amit Havasi Bertalan juttatott el az MTI-nek.

„Magyarország álláspontja Kirill pátriárka esetleges szankcionálásával kapcsolatosan régóta jól ismert az uniós partnerek előtt, az EU-nagykövetek egyeztető fórumán, a COREPER-en az elmúlt hetekben több alkalommal kifejtették. Az Európai Tanács hétfő-keddi rendkívüli ülésén senki nem emelt szót a magyar álláspont ellen”.

photo_camera Fotó: DIEGO RAVIER/Hans Lucas via AFP

Délelőtti hírek szerint uniós diplomaták felháborodtak azon, hogy Orbán Viktor egyszer sem hozta szóba a hétfő-keddi tanácskozáson Kirill pátriárka ügyét, szerdán mégis az orosz ortodox egyházfővel szemben tervezett szankció miatt nem támogatta az uniós csomagot, benne az olajembargóval. Ennek fényében nehezen értelmezhető Orbán mostani nyilatkozatának első fele, ami a hét elején kötött megállapodás tiszteletben tartásáról szól.

Kirill pátriárka Putyin feltétlen támogatója és tanácsadója, a háborúról pedig olyanokat mondott szentbeszédeiben, hogy az orosz invázió a „melegfelvonulások” terjedésének megfékezésére irányult, és hogy ennek a konfliktusnak metafizikai jelentősége van.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.