A belga király visszavitte Kongóba a 84 000 elrabolt műtárgy közül az elsőt

külföld
2022 június 08., 16:50
comments 5

Fülöp király visszaadta a Kongói Demokratikus Köztársaságnak a gyarmati korszakban elrabolt mintegy 84 000 műtárgy közül az elsőt, egy Kakungu nevű maszkot, amelyet korábban a belga Királyi Közép-Afrikai Múzeumban állítottak ki.

photo_camera Fotó: NICOLAS MAETERLINCK/Belga via AFP

A most visszakapott maszkot az ország délnyugati részén élő Suku közösség gyógyító szertartásokon használta. Egy műkereskedő vásárolta meg 70 évvel ezelőtt, mielőtt még kiállították a belga múzeumban.

Fülöp király úgy fogalmazott, ez „a Belgium és Kongó közötti kulturális együttműködés megerősítésének szimbolikus kezdetét jelenti”. A Közép-Afrikai Királyi Múzeum műtárgyainak közel 70 százalékát a gyarmati időszakban foglalták le, azok közül még számos műtárgyat kell visszaadni.

Fülöp király nagynénje, Esmerelda hercegnő a BBC-nek azt mondta, „az Afrikából és sok más országból ellopott műtárgyaknak vissza kell kerülniük oda, ahová tartoznak”.

A gyarmatosítás időszaka alatt kongóiak milliói szenvedtek el kegyetlenkedéseket, különösen II. Leopold király uralkodása alatt, aki a Kongói Szabadállamot személyes tulajdonaként birtokolta. Fülöp király 2020-ban, az ország függetlenségének 60. évfordulóján levélben fejezte ki „legmélyebb sajnálatát” Tshisekedi elnöknek az ősei által elkövetett visszaélések miatt.

Esmerelda hercegnő szerint ennél azonban több kell, szerinte „hivatalos bocsánatkérésre” van szükség „a múltért és az elkövetett atrocitásokért”. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.