A Jobbik állami támogatása megfeleződött, Gattyánék nem hajoltak le az apróért

POLITIKA
2022 június 08., 13:20

Az új költségvetési törvényből az is forintra pontosan látszik, melyik ellenzéki párt kötött jó alkukat a választások előtt. A törvény szerint csak az állami támogatások 25 százalékát osztják szét egyenlő arányban a legalább 1 százalékot elért pártok között, a maradék 75 százalékot pedig a kapott szavazatok alapján. Ezek az összegek most pontosan látszanak a kedden megjelent költségvetési javaslatban.

  • Továbbra is a Fidesz kapja jövőre a legtöbb pénzt, 1 milliárd 14 millió forintot, ami majdnem 5 százalékkal több a 2022-es támogatásánál. A kormánypárt alapítványa, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány szintén kap 1,5 milliárd forintot.
  • A DK is nagyot szakított a szerény eredménnyel, jövőre már 268,6 millió forintra számíthat, ami több mint 20 százalékos növekedést jelent a korábbi támogatásához képest. Gyurcsányék pártalapítványa, az Új Köztársaságért Alapítvány 334,3 milliót kap.
  • A Jobbik viszont csúnyán pofára esett, mert több mint felével csökkent az állami támogatása: a tavalyi 510 millió helyett idén már csak 236 millióra számíthatnak. A pártalapítványuk pedig 60 százalékkal kap kevesebbet.
  • Mivel a Momentum most került be először a parlamentbe, ezért náluk volt az egyik legnagyobb arányú a növekedés: idén parlamenten kívüli pártként csak 44,3 milliót kaptak, jövőre viszont 185 millióból gazdálkodhatnak. Az alapítványuk, az Indítsuk Be Magyarországot Alapítvány 193 milliót kap.
  • A folyton megújuló MSZP 40 százalékkal kap kevesebbet, 183,3 milliót. A hozzájuk tartozó Táncsics Alapítvány pedig már csak 190 millióból mozdíthatja elő a szociáldemokrata gondolkodás fejlődését.
  • A Mi Hazánk most kap először költségvetési támogatást, kicsivel kevesebbet, mint a szocialisták: 183,1 millió forintot. Az alapítványuk 189 millióból működhet.
  • A fényes győzelem ellenére a KDNP támogatása csökkent, az idei 180 millió helyett jövőre csak 160 milliójuk lesz Magyarország megmentésére. A hozzájuk tartozó Barankovics István Alapítványnak 151 milliót kell beosztania valahogy.
  • A Párbeszéd költségvetése viszont nagyobb lett, harmadával kapnak több pénzt a költségvetésből, mint tavaly: 135,9 milliót. Az alapítványuk, a Megújuló Magyarországért Alapítvány pedig 110 milliót oszthat be.
  • Az új ciklus az LMP-nek is nagy érvágást jelent, aminek jövőre 105,6 millióból kell gazdálkodnia. Az Ökopolisz Alapítvány pedig csak 58,7 millióra számíthat.

Gattyánék nem hajoltak le az apróért

Két parlamenten kívüli párt jogosult állami támogatásra: a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Gattyán György-féle Megoldás Mozgalom.

  • A Kétfarkú korábban is kapott állami támogatást, de jövőre ez 54 százalékkal magasabb lesz. A Savköpő Menyét Alapítvány pedig 94,5 millió forintra számíthat.
  • Magyarország egyik leggazdagabb emberének pártja, a Megoldás Mozgalom az 1,04 százalékos eredménye után 21,6 millió forintra jogosult. De mivel pártalapítványt eddig nem csináltak, ezért az arra félretett 36,6 millió forintot a költségvetés tartalékként őrzi.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.