A pekingi doppingbotrány miatt 17 évre emelik a korcsolyaversenyzők korhatárát

sport
2022 június 08., 06:20

A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) nagy többséggel megszavazta, hogy 15-ről 17 évre emeli az elit versenyzők minimum korhatárát - közölte kedden a szervezet. A változtatást három év alatt fokozatosan vezetik be, de a következő, 2026-os olimpián, amit Milánóban és Cortinában rendeznek meg, már érvényben lesz. A 2022-23-as versenyszezonban még nem lesz változás, az úgynevezett senior korcsolyázóknak azonban 2023-24-ben 16, a 2024-25-ös idényben pedig már legalább 17 évesnek kell lenniük.

Kamila Valieva orosz versenyző keveredett doppingügybe a pekingi Téli Olimpián
photo_camera Kamila Valieva orosz versenyző keveredett doppingügybe a pekingi Téli Olimpián Fotó: LAURIE DIEFFEMBACQ/Belga via AFP

Az ISU a korcsolyázók „fizikai és mentális egészségének, valamint érzelmi jólétének” védelmére tett erőfeszítésként magyarázta a lépést. Jan Dijkema elnök nagyon fontos, sőt történelmi döntésnek nevezte az új szabályozást. A szövetséget világszerte bírálták a 15 éves orosz bajnok, Kamila Valijeva doppingbotránya miatt, ami beárnyékolta az idei pekingi olimpia női versenyét. (New York Times)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.