Egész életében börtönben marad Ferrari Joe, a gyilkos bangkoki rendőrfőnök

külföld
2022 június 08., 08:59

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Thitisan Utthanaphont, becenevén Ferrari Joe-t, azt a thaiföldi rendőrfőnököt, aki pénzért elengedett volna egy drogdílert, később pedig részt vett a megölésében.

A 24 éves Jeerapong Thanapat thai állampolgárt a rendőrök tavaly a feleségével együtt kapták el a kocsijukban 100 ezer metamfetamin-tablettával. Bevitték őket a helyi rendőrkapitányságra, ahol a férfivel megegyeztek a rendőrök, hogy 1 millió bahtért (9 millió forint) elengedik őket. Ekkor jött a főnökük, Thitisan Utthanaphon ezredes – a luxusautóiról kapott becenevén Ferrari Joe –, aki legalább kétszer ennyi pénzt szeretett volna a drogdílertől.

A gyilkos rendőrök, a jobb felső sarokban Ferrari Joe.
photo_camera A gyilkos rendőrök, a jobb felső sarokban Ferrari Joe. Fotó: Bangkok Charlie/Facebook

A megbilincselt gyanúsítottat csuklyával a fején bevezették az egyik szobába, leültették a székre, majd a rendőrök nejlonzacskót húztak a fejére, és elkezdték ütni. A kínzásba a gyanúsított belehalt, próbálták újraéleszteni, de nem sikerült. A bűntettben 7 rendőr vett részt.

A holttestet ezután a helyi kórházba vitték, mondván, drogtúladagolásban halt meg, a feleségét megfenyegették és szabadon engedték, a halott szüleit pedig később lefizették.

Kedden aztán thai ügyvédek – akik a Nakhon Sawanban dolgozó rendőröktől értesültek a bűncselekményről – feltették a kínzásról készült videót a Youtube-ra.

photo_camera Fotó: Bangkok Charlie/Facebook

Ferrari Joe szökésben volt, de még augusztusban feladta magát. Az ügyet országos felháborodás övezte Thaiföldön. A kihallgatásban részt vevő hat másik rendőr közül ötöt gyilkosságért ítéltek el, és életfogytiglani börtönbüntetést kaptak. Egy hetedik a tanúvallomása miatt kisebb büntetést kapott.

Thitisan Utthanaphon a tárgyalás során azt mondta, nem állt szándékában megölni a férfit. „Az volt a szándékom, hogy megszerezzem az információt, hogy tönkretehessem a drogüzletet" - mondta.

Az ő esetében szerdán hirdettek ítéletet. Kínzással elkövetett emberölésben bűnösnek találták, és halálra ítélték, ám a halálos ítéletet azonban azonnal életfogytiglani börtönbüntetésre enyhítették.

(BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.