Kiállt a háború ellen, ezért száműzhette Budapestre Hilarion metropolitát a Putyin-hű Kirill pátriárka

külföld
2022 június 08., 15:43
comments 13

Altea jellegzetes spanyol üdülőfalu a Földközi-tenger partján, Benidorm közelében, nagyjából Ibiza magasságában. A települést spanyol szokás szerint teleépítették hatalmas apartmanházakkal. Az egyik ilyen, a Mare Nostrum II. nevű komplexum tulajdonosai között a 2010-es években csak úgy hemzsegtek az orosz és az exszovjet kultúrkör olyan hírességei, mint Tamara Gverdciteli énekesnő, Julij Guzman filmrendező-műsorvezető, Timur Vajnstejn azeri filmproducer, vagy éppen Novruz Mammadov, Azerbajdzsán korábbi miniszterelnöke. Abban, hogy 2012–13-ban pont ebben az épületben vettek maguknak apartmant, nem kis szerepe volt annak, hogy a beruházó, vagyis Mihail Bocko orosz-spanyol üzletember megsúgta nekik: nem akárki volt az első tulajdonosok egyike.

photo_camera Ennek a háznak a legfelső két szintjén található a Hilarion-féle penthouse apartman

A Mare Nostrum II. egyik legmenőbb, kétszintes, 235 négyzetméteres, saját medencével és több terasszal rendelkező, 950 ezer euróért vesztegetett penthouse lakását nem más birtokolta, mint az orosz ortodox egyház egyik, a hírekben egy időben sokat szereplő főpapja.

A szerzetespapként szegénységi fogadalmat is tett férfi polgári neve, a Grigorij Alfejev talán a legtájékozottabb olvasóknak sem mond semmit. Ha azonban azt mondom, hogy Hilarion metropolita, többen is felkaphatják a fejüket. Ő az az orosz ortodox főpap, akit kedden neveztek ki a budapesti és magyarországi orosz ortodox egyházmegye kormányzójának.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Hilarion volokalamszki metropolita kétoldalú találkozója az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülése keretében Genfben (Fotó: KKM / MTI)
photo_camera Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Hilarion volokolamszki metropolita kétoldalú találkozója az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén Genfben Fotó: KKM

Ismerd meg az orosz főpapot, akit az uniós szankciók alól személyesen Orbán Viktor által megvédett Kirill pátriárka küldött Magyarországra!

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.