2022 június 08., 11:10

Újabb nyolc feltételezett háborús bűncselekmény kerül a bíróság elé Ukrajnában

Az ukrán ügyészek újabb nyolc olyan ügyben fordultak a bírósághoz, amelyben a nyomozásuk alapján háborús bűnöket követtek el az orosz katonák. Irina Venediktova főügyész az ukrán tévében azt mondta, hogy ez az újabb nyolc ügy a már ítélettel zárult három másikon felül értendő.

„Olyan emberekről beszélünk, akik nem csak katonaként jöttek, hanem azért is, hogy megerőszakolják, megöljék a civileket, fosztogassanak” - mondta Venediktova.

Frissen feltárt tömegsír Motizsin határában, Kijevtől nyugatra. Az orosz csapatok távozása után a kijevi régió több településén is lemészárolt civilek holtestére bukkantak, az ukrán hatóságok szerint már legalább 410 áldozatot találtak.
photo_camera Frissen feltárt tömegsír Motizsin határában, Kijevtől nyugatra. Az orosz csapatok távozása után a kijevi régió több településén is lemészárolt civilek holtestére bukkantak, az ukrán hatóságok szerint már legalább 410 áldozatot találtak.

Ukrajna eddig több mint 16 ezer vizsgálatot indított az orosz hadsereg által elkövetett esetleges háborús bűnökkel kapcsolatban a konfliktus kezdete óta. Naponta 200-300 új ügy kerül a listára a főügyész szerint. Sokat a kelet-donbászi régióban azonosítottak, és ezek között szerepel felnőttek és gyermekek Oroszországba hurcolása erőszakkal, valamint civilek kínzása és megölése.

Oroszország minden esetet tagad.