Politikai bosszúnak tartja mentelmi joga felfüggesztését Szabó Tímea

június 9., csütörtök 8:49
1

A parlament szerdai ülésén megszavazta Szabó Tímea mentelmi jogának felfüggesztését. Büntetőügyekben megesik az ilyen, de Szabó esetében a parlament fideszes többsége felrúgta a szokásjogot. Szabót ugyanis nem az ügyészség, hanem magánvádas eljárásban Bús Balázs vádolja rágalmazással, márpedig az ilyen magánvádas esetekben általában nem adják ki a képviselőket társaik - a mentelmi jog lényege pont az ilyen polgári és magánvádas eljárásokkal szembeni védelem, hogy ilyenekkel ne lehessen akadályozni egy képviselőt a munkavégzésben. Szabó esetében a parlament illetékes bizottsága ráadásul nem javasolta a mentelmi jog felfüggesztését.

Szabó Tímea felszólalása a mentelmi jogának felfüggesztése előtt. Fotó: Németh Dániel/444

Hack Péter jogász szerint, akit a Népszava kérdezett az ügyről, eleve rossz, hogy magánvádas ügyekben nincs automatikus felfüggesztés, de ennél is rosszabb, hogy a jelek szerint szelektíven, "ki tudja, milyen szempontok alapján mérlegelve" függesztik fel a képviselők mentelmi jogát ilyen ügyekben. Szerinte célravezető lenne, ha a pártok nyilvánosan megindokolnák, hogy miért bírálják felül bizonyos ügyekben a mentelmi bizottság ajánlását.

Ez a gyakorlat még a mentelmi bizottság KDNP-s elnökét, Hargitai Jánost is zavarja, de szerinte a parlament döntéséhez Szabó is hozzájárult a döntéshozatal előtti felszólalásával..

Szabó szerint az elmúlt harminc évben ez csupán a második eset volt, amikor felülbírálták a mentelmi bizottság ajánlását ilyen ügyben. "Itt nem az számított, hogy nekem van igazam, hanem az, hogy a Fidesz-KDNP megsértődött, amiért kimondtam az igazat" - mondta. Szabó korábban azt állította, hogy az őt feljelentő Bús Balázs a III. kerület polgármestereként egy pedofil bűncselekmény-sorozathoz asszisztált.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt