Veszettül jó áron jutott belvárosi ingatlanokhoz Schadl György

POLITIKA
2022 június 09., 08:06
comments 3
photo_camera Schadl György, a végrehatjói kar letartóztatott elnöke. Fotó: Miskolci Egyetem

Több mint egymillió forintra értékelte saját értékbecslésében az V. kerületi önkormányzat egy Városház utca 16. szám alatti földszinti üzlethelyiség négyzetméterárát. Értékbecslésre azért volt szükségük, mert bérbe kívánják adni a helyiséget, a bérleti díjat pedig a forgalmi érték arányában határozzák meg. Ugyanebben a házban Schadl György, a végrehajtói kar időközben letartóztatott elnöke két üzlethelyiséget is megvásárolt az elmúlt években, de ennél sokkal-sokkal kedvezőbb áron, írja az RTL.hu.

Schadl 2019-ben és 2021-ben vett meg egy-egy földszinti üzlethelyiséget a belváros ezen kiemelt pontján. Az előbbiért négyzetméterenként mindössze 389 ezer, az utóbbiért 755 ezer forintot fizetett. Tény ugyan, hogy az ingatlanárak az elmúlt években folyamatosan emelkednek, de a belvárosban már 2019-ben is egymillió forint volt az ingatlanok négyzetméterára a valós piacon.

A Belvárosban már bő másfél évtizede rendszeresek a hasonló ingatlanmutyik, melyek még Rogán Antal polgármestersége idején kezdődtek. Ekkor dolgozták ki azt a modellt is, amelyre hivatkozva Rogán és utódja, Szentgyörgyvölgyi Péter mindig állíthatják, hogy az üzletek - a saját maguk által hozott - szabályoknak megfelelően zajlottak. A módszer lényege, hogy a leendő vevő előbb kibérli a kiszemelt ingatlant. A helyi rendeletek alapján ugyanis a bérlők később - hat hónap elteltével - már kedvezményesen jogosultak megvenni az ingatlant, aminek a forgalmi értékét az önkormányzat értékbecslője - egyikük egy időben Jeneiné Dr. Rubovszky Csilla alpolgármester KDNP-s parlamenti képviselő néhai édesapja, Rubovszky György volt - rendre a piaci ár alá becsülte.

A Telex beszámolója szerint az V. kerületi önkormányzat további 43 helyiséget is bérbe adna, ezekre július 4-ig lehet pályázni. Ezeket az ingatlanokat az új szabályok szerint egy év múlva lehet majd kedvezményesen megvásárolni, de a kedvezmény mértékét a korábbi 30 százalékról 10 százalékra csökkentették.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt