Veszettül jó áron jutott belvárosi ingatlanokhoz Schadl György

POLITIKA
2022 június 09., 10:06
Schadl György, a végrehatjói kar letartóztatott elnöke
photo_camera Schadl György, a végrehatjói kar letartóztatott elnöke. Fotó: Miskolci Egyetem

Több mint egymillió forintra értékelte saját értékbecslésében az V. kerületi önkormányzat egy Városház utca 16. szám alatti földszinti üzlethelyiség négyzetméterárát. Értékbecslésre azért volt szükségük, mert bérbe kívánják adni a helyiséget, a bérleti díjat pedig a forgalmi érték arányában határozzák meg. Ugyanebben a házban Schadl György, a végrehajtói kar időközben letartóztatott elnöke két üzlethelyiséget is megvásárolt az elmúlt években, de ennél sokkal-sokkal kedvezőbb áron, írja az RTL.hu.

Schadl 2019-ben és 2021-ben vett meg egy-egy földszinti üzlethelyiséget a belváros ezen kiemelt pontján. Az előbbiért négyzetméterenként mindössze 389 ezer, az utóbbiért 755 ezer forintot fizetett. Tény ugyan, hogy az ingatlanárak az elmúlt években folyamatosan emelkednek, de a belvárosban már 2019-ben is egymillió forint volt az ingatlanok négyzetméterára a valós piacon.

A Belvárosban már bő másfél évtizede rendszeresek a hasonló ingatlanmutyik, melyek még Rogán Antal polgármestersége idején kezdődtek. Ekkor dolgozták ki azt a modellt is, amelyre hivatkozva Rogán és utódja, Szentgyörgyvölgyi Péter mindig állíthatják, hogy az üzletek - a saját maguk által hozott - szabályoknak megfelelően zajlottak. A módszer lényege, hogy a leendő vevő előbb kibérli a kiszemelt ingatlant. A helyi rendeletek alapján ugyanis a bérlők később - hat hónap elteltével - már kedvezményesen jogosultak megvenni az ingatlant, aminek a forgalmi értékét az önkormányzat értékbecslője - egyikük egy időben Jeneiné Dr. Rubovszky Csilla alpolgármester KDNP-s parlamenti képviselő néhai édesapja, Rubovszky György volt - rendre a piaci ár alá becsülte.

A Telex beszámolója szerint az V. kerületi önkormányzat további 43 helyiséget is bérbe adna, ezekre július 4-ig lehet pályázni. Ezeket az ingatlanokat az új szabályok szerint egy év múlva lehet majd kedvezményesen megvásárolni, de a kedvezmény mértékét a korábbi 30 százalékról 10 százalékra csökkentették.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.