Visszamenőleg is átírhatja a KSH, hogy hány szálloda élte túl a járványt

turizmus
2022 június 09., 08:12
comments 6

Úgy közölt ma adatokat a KSH a turizmus áprilisi alakulásáról, hogy nem publikálta a szálláshelyek és a kiadható szobák számát, így jelenleg nem tudni, hány szálloda, panzió vagy kemping várja a vendégeket. Az indoklás is elég érdekes:

a kereskedelmi szálláshelyek kapacitásadatainak pontosságát módszertani fejlesztés keretében javítjuk, ezért az ezekre vonatkozó adatokat átmenetileg nem közöljük, és visszamenőlegesen revideálhatjuk

- olvasható a KSH megjegyzésében.

Tehát módszertanilag fejlesztenek és akár visszamenőlegesen is átírhatják például a szállodák számát.

photo_camera Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Ez azért is érdekes, mert lapunk írta meg, hogy a turizmus újraindult, de a hazai szállodák negyede nem élte túl a járványt. A pontos számok: 2019 márciusában még 945 szálloda szerepelt a KSH statisztikáiban, idén márciusban csak 719, vagyis 226 eltűnt a piacról, ami 24 százalékos lemorzsolódást jelent. A cikk után a KSH azt közölte, hogy tévesen magyaráztuk az adataikat, mert például olyan szálloda is elképzelhető, amely ugyan fogadott szállóvendéget, de a KSH felé erről nem küldött adatokat.

Viszont az kiderül a ma publikált adatokból, hogy a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 35 százalékkal kevesebb volt 2019 azonos időszakinál.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.