Több mint száz éve kihaltnak hitt óriásteknős fajt azonosítottak a Galápagos-szigeteken

ÁLLAT
június 10., 15:08

Több mint egy évszázad elteltével azonosítottak újra egy ritka galápagosi teknősfajt, a „fantasztikus óriásteknőst", amit sokáig kihaltnak hittek, írja a The Guardian.

Azóta nem láttak ilyen teknősfajt, hogy Rollo Beck 1906-ban egy expedíció során felfedezett egy hím egyedet. Az új jövevényt a Fernandának nevezték el, az élőhelyéről, a Galápagos-szigetcsoport nyugati részén található a Fernandina-szigetről kapta a nevét.

„Minden, amit eddig tudtunk erről a fajról, azt mutatta, hogy kihalt" - mondta Stephen Gaughran, a Princeton Egyetem ökológiai és evolúcióbiológiai kutatója. „Szóval nagy dolog, hogy egy olyan faj, amelyről száz éve azt hittük, hogy kihalt, hirtelen felbukkan itt."

photo_camera Chelonoidis phantasticus Fotó: RODRIGO BUENDIA/AFP

Fernandát 2019-ben találták meg a szigeten, körülbelül ötvenéves, de kisebb, mint a tipikus óriásteknősök, ami annak köszönhető, hogy a vulkanikus eredetű szigeten kevés a növényzet. Ez volt az egyik oka annak, hogy a tudósok kezdetben kételkedtek abban, hogy Fernanda „fantasztikus óriásteknősök" fajába tartozik. Ezt később DNS-vizsgálatokkal sikerült bebizonyítaniuk.

A galápagosi óriásteknősök mindegyike szerepel az IUCN vörös listáján a veszélyeztetettől a súlyosan veszélyeztetettig, egy faj pedig már kihalt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt