Több mint száz éve kihaltnak hitt óriásteknős fajt azonosítottak a Galápagos-szigeteken

ÁLLAT
2022 június 10., 15:08

Több mint egy évszázad elteltével azonosítottak újra egy ritka galápagosi teknősfajt, a „fantasztikus óriásteknőst", amit sokáig kihaltnak hittek, írja a The Guardian.

Azóta nem láttak ilyen teknősfajt, hogy Rollo Beck 1906-ban egy expedíció során felfedezett egy hím egyedet. Az új jövevényt a Fernandának nevezték el, az élőhelyéről, a Galápagos-szigetcsoport nyugati részén található a Fernandina-szigetről kapta a nevét.

„Minden, amit eddig tudtunk erről a fajról, azt mutatta, hogy kihalt" - mondta Stephen Gaughran, a Princeton Egyetem ökológiai és evolúcióbiológiai kutatója. „Szóval nagy dolog, hogy egy olyan faj, amelyről száz éve azt hittük, hogy kihalt, hirtelen felbukkan itt."

Chelonoidis phantasticus
photo_camera Chelonoidis phantasticus Fotó: RODRIGO BUENDIA/AFP

Fernandát 2019-ben találták meg a szigeten, körülbelül ötvenéves, de kisebb, mint a tipikus óriásteknősök, ami annak köszönhető, hogy a vulkanikus eredetű szigeten kevés a növényzet. Ez volt az egyik oka annak, hogy a tudósok kezdetben kételkedtek abban, hogy Fernanda „fantasztikus óriásteknősök" fajába tartozik. Ezt később DNS-vizsgálatokkal sikerült bebizonyítaniuk.

A galápagosi óriásteknősök mindegyike szerepel az IUCN vörös listáján a veszélyeztetettől a súlyosan veszélyeztetettig, egy faj pedig már kihalt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.