Hat éve folyamatosan veszteséges a Csíki Sör

június 11., szombat 10:01
19

Nem elég, hogy a román hatóság leállíttatta a Csíki Csipsz 33 termékének a gyártását és forgalmazását, a Csíki Sör tulajdonosának újabb pénzeket kell betolnia a cégbe, miután az 2021-ben is veszteséges lett, írta meg az mfor.hu. A Csíki Sör Magyarország Kft.-nek sikerült megállítania a bevételei 2017 óta, évről évre tartó csökkenését, az 1,3 milliárd forintot meghaladó forgalma ugyanis több mint a másfélszerese a tavalyelőttinek.

A 2020-as veszteségét így sem sikerült nyereségbe fordítania a cégnek. A gazdasági lap szerint mindössze annyi történt, hogy a 2021. évi mínusz az egy évvel korábbinak kevesebb, mint a felére, közel 82 millióra mérséklődött.

Mindenesetre az újabb veszteség láttán felmerül a kérdés a lap szerint, hogy a Csíki Sör tulajdonosának, a romániai Sansimionban (Csíkszentsimon) bejegyzett Lixid Project Srl-nek miért éri meg működtetni a sörgyártó vállalkozást. Hiszen az alapítása óta, azaz immár hat éve egyfolytában negatív eredmény miatt a Lixid folyamatosan arra kényszerül, hogy friss tőkét tegyen a cégbe.

Fotó: Veres Nándor

Ráadásul az energiaválság és az ukrán háború után július elsejétől jövedéki adóemelés is sújtja a söripart, ami további áremelkedést fog okozni, de jó eséllyel nem haladja meg az élelmiszerek piacán tapasztalt átlagos drágulást.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt