Az aszály miatt 800 ezren menekültek már el otthonukból Szomáliában

külföld
2022 június 12., 16:33
comments 6

Május végéig mintegy 805 ezren menekültek el falvaikból Szomáliában a tartós aszály miatt - közölte vasárnap az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA).

Csak a múlt hónapban 33 ezer, aszály elől menekülő embert számláltak, ami 28 százalékkal több az áprilisi adatokhoz képest. A menekülthullám 2021 januárjával vette kezdetét.

Az anyák magas tápértékű ételekre és egészségügyi szolgáltatásokra várnak a Tawkal 2 Dinsoor belső menekültek (IDP) táborában a szomáliai Baidoában 2022. február 14-én.
photo_camera Fotó: Yasuyoshi Chiba/AFP

Szomáliát és az Afrika szarvánál található többi országot 40 éve nem látott szárazság sújtja, nemzetközi segélyszervezetek pedig éhínség veszélyére figyelmeztetnek.
Az ENSZ azt közölte, hogy 2020 óta az utolsó négy esős évszakban nagyon kevés csapadékot mértek, mára pedig mintegy 7,1 millió szomáliai - a lakosság csaknem fele - élelmiszer-bizonytalanságban él, közülük 213 ezren pedig már az éhezés szélére kerültek.

Szakértők többször figyelmeztettek arra, hogy az ukrajnai háború nyomán elakadó gabonaexport miatt Szomáliában is katasztrofális helyzet alakulhat ki, Ukrajna és Oroszország ugyanis a világ legnagyobb búzaexportőre. Az ENSZ szerint Afrika 54 országa a búza csaknem felét Ukrajnából és Oroszországból importálja, de a háború miatt a szállítások akadoznak vagy teljesen leálltak.

Szomáliában a biztonsági helyzet is rendkívül törékeny, elsősorban az al-Kaida iszlamista terrorszervezethez köthető helyi terrorcsoport, az al-Shabaab merényletei miatt. (MTI, dpa)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.