Mózes óta senki annyi zsidót nem mentett meg, mint amennyit ő, náci kollaboráció miatt ölték meg

Lezárt tartalom a Kör tagjainak videotéka
2022 június 12., 18:01
comments 6

1957. március 3-án Tel-Avivban, a háza előtt lelőtték Kasztner Rezső kolozsvári születésű újságírót. Az elkövető az akkor 22 éves Ze'ev Eckstein radikális jobboldali aktivista és egyben az izraeli titkosszolgálat, a Sin Bet ügynöke volt. Az ellentmondásos gyilkosság hátteréről és az Izraelt megosztó Kasztner-ügyről Gaylen Ross amerikai rendező forgatott dokumentumfilmet, amit 2008-ban mutattak be.

photo_camera Kasztner Rezső a bírósági tárgyalásán 1953-ban Izraelben.

Kasztner Rezső közel sem olyan ismert Magyarországon, mint mondjuk Raoul Wallenberg vagy Giorgio Perlasca vagy akár Szenes Hanna. Nincsenek róla utcák, díjak, iskolák elnevezve, még szobra sincs Magyarországon. Pedig sokak szerint Mózes óta senki annyi zsidót nem mentett meg, mint amennyit ő.

1944. március 19-én a náci Németország megszállta Magyarországot. A katonasággal együtt érkezett a zsidóügyi felelős Eichmann SS-alezredes és kommandója, akik szinte azonnal nekiláttak Magyarország zsidótlanításához. De ezzel párhuzamosan legalább ilyen fontos cél volt, hogy mielőtt tömegesen kiirtják ezeket az embereket, a lehető legtöbb értéket, hasznot sajtolják ki belőlük. Így jött a képbe a cionista Kasztner Rezső és a szervezet, ahol tevékenykedett, a Budapesti Segélyező és Mentőbizottság (Va’ada).

Eichmann egy ajánlattal fordult a cionistákhoz, aminek a „Vért áruért” nevet adta. Azt ígérte, hogy hajlandó Palesztinába engedni akár 1 millió európai zsidót, ha cserébe kap a szövetségesektől 10 ezer teherautót és egyéb árukat. A Mentőbizottság feje Brand Jenő Isztambulba utazott, és eljuttatta az üzenetet az angolszászoknak, akik hallani sem akartak a nácikkal való seftelésről, és letartóztatták a Magyarországról a fronton átjutó cionista vezetőt.

Ezután Budapesten Kasztner Rezső vette át a nácikkal való alkudozás irányítását. Személyesen tárgyalt és egyezett meg Eichmannal arról, hogy első körben egy vonatnyi kiválasztott zsidónak minősített embert, óriási összegért, fejenként 1000 dollárért, átszállítanak semleges területre, majd Palesztinába. Ez lett a később elhíresült Kasztner-vonat, amin végül 1684 ember menekült el az auschwitzi deportálás elől.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt