A szociális támogatások emelésével reagált az osztrák kormány a drágulásokra

külföld
2022 június 14., 17:36
comments 4

Az osztrák kormány kedden a drágulásokra reagálva hatmilliárd eurós drágulásellenes csomagot mutatott be, aminek már idén nyáron több száz eurós egyéni kifizetéseket jelentene a lakosságnak. A következő 4 évben további 22 milliárd eurót szánnak a csomagra.

A folyamatos áremelkedések miatt az osztrák kormány ötmilliárd eurót fordítana magánszemélyek támogatására, egymilliárd eurót pedig a vállalkozások kisegítésére.

  • A családok már augusztusban megkaphatják a gyerekenként 180 eurós (~ 71 ezer forint) támogatást a családi pótlékon felül.
  • Szeptemberben az alacsony jövedelműek - a szociális ellátásban részesülők, a minimálnyugdíjasok és a munkanélküliek - 300 euró (~119 ezer forint) összegű, egyszeri támogatásban részesülhetnek.

A csomag legjelentősebb része a klímabónusz, amit az eredeti 100-200 euróig terjedő összegről 250 euróra (99 ezer forint) növelnének. Ezt az éves járulékot az Ausztriában októbertől hatályos széndioxid-adó ellensúlyozására vezették be, és mindenki jogosult rá, aki Ausztriában évente legalább 183 napon át bejelentett lakóhellyel rendelkezik. A klímabónusz részeként a családosok gyerekenként ennek a 250 eurós összegnek a felét is megkapnák.

Emellett Ausztria minden lakosát 250 eurós (99 ezer forint) egyszeri kompenzáció illetné meg az áremelkedések miatt. A segélycsomag kitér a családi adókedvezmény és a gyermekek után járó kiegészítő pótlék megemelésére is. EZ még idén 550 euróra emelkedne.

De gondoltak a gazdaságra is: a vállalkozások térítést kapnának az áram árára, az energiaintenzív céget pedig külön támogatásra számíthatnak. A drágulások miatt a munkaadók pedig háromezer eurós prémiumot fizethetnek az alkalmazottaiknak. De tervek szerint jövőre az inflációhoz igazítanák az adókulcsokat is. (ORF/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.