Államosítaná és az V. kerületnek adná a kormány a Vörösmarty teret, a Podmaniczky teret és a Széchenyi teret

Budapest
2022 június 14., 14:59
comments 13

Államosítana három kiemelt budapesti közterületet a kormány – tudta meg a hvg.hu. A Podmaniczky Frigyes tér - vagyis az Arany János metrómegálló fölötti terület -, a Vörösmarty tér és a Széchenyi István tér jelenleg a Fővárosi Önkormányzat tulajdona, de augusztustól állami tulajdonba kerülne, méghozzá ingyen.

Vörösmarty tér
photo_camera Vörösmarty tér Fotó: botost/444.hu

Nem maradna azonban az államé tartósan, szeptembertől a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-n keresztül az V. kerületi önkormányzat ingyenes vagyonkezelésébe passzolná tovább a három teret. Mindez egy, a kormány számára készített pénzügyminisztériumi előterjesztésben szerepel, a jövő évi költségvetés megalapozását szolgáló salátatörvénybe rejtve, de a lap információi szerint az ötlet valójában a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodától eredt.

Az államosítás indokai a tervezetben: új közösségi terek teremtetése, a régiek fejlesztése, zöldfelület-fejlesztés, valamint a belvárosi lakosság életminőségének javítása.

Emellett azonban az V. kerület egységes közterület-használati rendszert működtetne a tereken, vagyis például a vásárok bérleti díját a Belvárosi Önkormányzat szabná meg és kapná is meg.

A tervezetben ugyan a Pénzügyminisztérium megjegyzi, hogy „ez a megoldás az önkormányzati tulajdonjog Alaptörvényben foglalt sérelmének megállapításával járhat”, ettől függetlenül a HVG szerint a salátatörvényt még a 2023-as költségvetéssel együtt, július közepéig elfogadhatják az országgyűlésben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.