Egy interjún belül ötször idiótázta le a magyar gazdaságfejlesztési minisztert a Ryanair vezetője

idióta rekordok
2022 június 14., 19:01
comments 14

Ez a Nagy Márton egy komplett idióta” - mesélt az első gondolatairól az extraprofitadóval kapcsolatban Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója a hvg.hu-nak. A nem túl hosszú interjúban összesen ötször nevezte idiótának az Orbán-kormány gazdaságfejlesztési miniszterét. De csak azért ennyiszer, mert aztán a változatosság kedvéért egyszer le is ostobázta, majd végül hibbantnak nevezte Nagy Mártont.

  • „Ez az idióta miniszter azt gondolja, hogy mi vagyunk az az iparág, amelyikre extraprofitadót kell kivetni, hogy megvédje a magyar családokat?”
  • „De ennek az idióta miniszternek csak az jutott eszébe, hogy a légitársaságok extraprofitot termelnek, amikor az elmúlt két évben rekord veszteséget halmoztak fel.”
  • „És ez az idióta miniszter azzal érvel, hogy megvédi a magyar családokat? Ugyan már.”
  • „Persze, hát indítottak már egy fogyasztóvédelmi eljárást, azt a mindenit! És az idióta miniszter azt is próbálja nekünk elmagyarázni, hogyan árazzunk.”
  • „Nem, nem fecséreljük arra az időnket, hogy egy olyan kormánnyal tárgyaljunk, amelyiknek ez az ostoba miniszter is a tagja.”
  • „Szóval nem ez a hibbant miniszter fogja nekünk megmondani, hogyan árazzunk, nem ő fog kritizálni minket az árazásunk miatt.”
Michael O'Leary
photo_camera Michael O'Leary Fotó: TOLGA AKMEN/AFP

O'Leary azt mondta, nem érti, miért kaptak különadót a nyakukba, miközben a Ryanair 355 millió eurós veszteségről számolt be az elmúlt 12 hónapra, a Wizz Air pedig majdnem 650 millióról.

Nagy Márton a miniszteri meghallgatásán
photo_camera Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter Fotó: Németh Dániel/444

A Ryanair vezetője belengette azt is, hogy az extraprofitadó miatt járatokat fognak csökkenteni: „Nem hiszem, hogy megszüntetnénk desztinációkat, de minden bizonnyal kevesebb időpontban fogunk járatokat indítani: van, ahol a heti sűrűség fog csökkenni, van, ahol a napon belüli járatok száma.” Azt mondta, hogy a turisták inkább Csehországba, Szlovákiába, Görögországba vagy Portugáliába fognak menni, mert ott nem kell különadót fizetniük. A júliusra vagy későbbre megvett jegyek vásárlóit már értesítették, hogy ha utaznának, akkor meg kell fizetniük a plusz tíz eurót. Júliustól pedig beépülnek a díjakba.

Az extraprofitadóról szóló kormányrendelet szerint a légitársaságoknak utasonként 3900, illetve 9750 forintot kell befizetniük az utasok utazási céljától függően. Az Albániába, Andorrába, Bosznia-Hercegovinába, Észak-Macedóniába, Koszovóba, Liechensteinbe, Modovába, Monacóba, Monetengróba, az Egyesült Királyságba, Norvégiába, San Marinóba, Svájcba, Szerbiába, Ukrajnába, illetve az Európai Unió országaiba utazók után 3900 forintot, minden más célországba utazók után 9750 forintot kell havonta befizetniük.

A Ryanair múlt csütörtökön jelentette be, hogy visszamenőleg mindenkire ráterhel még 3900 vagy 9750 forintot, mert utasonként ennyi a kormány által bevezetett extraprofitadó. Kedd délután a Ryanair hivatalos közleményben nevezte útszéli rablásnak a kormány lépését.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.