Idiótának tartja a kormány különadóját a Ryanair

POLITIKA
2022 június 14., 14:07
comments 25

Miután a kormány fogyasztóvédelmi eljárást indított az extraprofitadót áthárító Ryanair ellen, a légitársaság nem is annyira finoman a francba küldte el Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert, a különadókat pedig már a közlemény címében is idiótának nevezte.

Felszólították a minisztert, magyarázza meg, mégis miért kell a Covid és az ukrajnai háború miatt „rekordveszteséget elkönyvelő” légitársaságokat extraprofitadóval sújtani.

„Ez nem extraprofitadó, hanem a kormány által elkövetett útszéli rablás, aminek semmi köze nincs a valósághoz.”

A Ryanair szerint a kormány sikertelen gazdaságstratégiát folytat, amikor különadót vet ki az olyan amúgy is az veszteséges légitársaságokra, mint a Ryanair és a Wizz Air, amivel tovább csökkenti az ország versenyképességét a légi közlekedésben és a turizmusban. A fogyasztóvédelmi vizsgálatot végző Fővárosi Kormányhivatalt pedig arra kérték, azt is nézze meg, hogyan vethet ki a kormány extraprofitadót veszteséges iparágakra.

Michael O'Leary vezérigazgató azt mondta, azt még megértik, miért vet ki a kormány extraprofitadót az olaj- és gázszektorra. De szerinte Nagy Márton elfelejthette a közgazdaságtant, ha ezt kiterjeszti a kétéves Covid-időszak és a háború hatásai után talpra álló légi közlekedésre.

„Küldeni fogunk neki egy új könyvecskét, a Közgazdaságtudomány a hülyéknek címűt, reméljük, hogy tanulmányozni fogja, és meg tudja magyarázni, miért vetnek ki extraprofitadót egy olyan veszteséges iparágra, mint a légitársaságoké.”

photo_camera Nagy Márton Fotó: Kovács Tamás / MTI / MTVA

Szerinte a különadó miatt drámaian vissza fog esni a magyarországi légi forgalom. „Felszólítjuk Nagy minisztert, vonja vissza ezt az idióta extraprofitadót, vagy legalábbis korlátozza azt az olyan iparágakra, mint az olaj vagy a gáz, amik váratlan nyereséget termelnek, és ne a légitársaságokra, amelyek rekord veszteséget jelentenek” - tette hozzá O'Leary.

Az extraprofitadóról szóló kormányrendelet szerint a légitársaságoknak utasonként 3900, illetve 9750 forintot kell befizetniük az utasok utazási céljától függően. Az Albániába, Andorrába, Bosznia-Hercegovinába, Észak-Macedóniába, Koszovóba, Liechensteinbe, Modovába, Monacóba, Monetengróba, az Egyesült Királyságba, Norvégiába, San Marinóba, Svájcba, Szerbiába, Ukrajnába, illetve az Európai Unió országaiba utazók után 3900 forintot, minden más célországba utazók után 9750 forintot kell havonta befizetniük.

A Ryanair múlt csütörtökön jelentette be, hogy visszamenőleg mindenkire ráterhel még 3900 vagy 9750 forintot, mert utasonként ennyi a kormány által bevezetett extraprofitadó.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt