GKI: A kormány különadói jelentősen, 1,6 százalékkal növelik az inflációt

gazdaság
2022 június 14., 09:20
comments 9

Bár a kormány azt állította, hogy a néhány gazdasági szektor cégeinek “extraprofitjára” kivetett különadókat az érintettek nem hárítják majd át a fogyasztókra, ezt lényegében senki sem vette komolyan. A GKI ennél tovább ment, és most kiszámolta, hogy valójában mekkora összeg áthárítása a reális, és ez mennyivel növeli az inflációt.

A GKI számításai szerint a különadók az érintett szektorokban jellemzően a nyereség több mint felét el fogják vinni. Több ágazatban olyan költségek várnak a cégekre, amiket a nyereségükből tudnak kigazdálkodni: a bankoknak a gazdasági válság miatt céltartalékot kell képezniük, a telekomszektorban a gyenge forint miatt drágulnak nagyot a beruházások, az a energiaszektorban pedig az üzemanyagár befagyasztása okoz problémákat.

Mindezek miatt a GKI biztos benne, hogy az adókat áthárítják a fogyasztókra. Az egyszerűen áthárítható adók összege számításuk szerint 475 milliárd forint. Az idei évre becsült 29 ezer milliárd forintos fogyasztással kalkulálva ez 1,6 százalékpontos árindexnövekedést jelent idén és/vagy jövőre.

(via HVG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.