A magyar kormány "megvizsgálja" a kedvezményes közösségi közlekedési bérlet bevezetését

gazdaság
2022 június 15., 17:18

"A kormány megvizsgálja a németországi helyi és regionális közösségi közlekedésben bevezetett kedvezményes, úgynevezett kilenceurós bérlet intézményét" - jelentette ki Palkovics László technológiai és ipari miniszter Berlinben a német közlekedési miniszterrel, Volker Wissinggel folytatott tárgyalásai után. Németországban a növekvő energiaárak, elsősorban az üzemanyagárak emelkedése miatt Németországban nyárra, a júniusi-augusztusi időszakra vezették be a havonta kilenc euróba (3600 forint) kerülő bérletet, amely a helyi közlekedési vállalatok járatai mellett a Deutsche Bahn vasúttársaság regionális járatain is érvényes.

A kezdeményezés nagy sikernek bizonyult, rengetegen tértek át a közösségi közlekedésre az autóhasználatról.

Palkovics olyan részletekbe nem merült el, hogy hogyan is finanszíroznák a kedvezményes bérleteket, vagyis ki állná a cehet: a városi közlekedési cégeket tulajdonló önkormányzatok, vagy a magyar állam.

Palkovics, aki azzal is elbüszkélkedett, hogy az ő berlini látogatása volt az újonnan alakult kormány első minizsteri szintű tárgyalása külföldi kormánnyal, ezen felül a közlekedési ipart meghatározó új technológiákról, az elektromos és hidrogénalapú meghajtásról, illetve a szintetikus üzemanyagokról is tárgyalt minisztertársával. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.