Átnevezi a WHO a majomhimlőt, mert az elnevezés „megbélyegző és rasszista”

járvány
2022 június 15., 09:48
comments 12
Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet igazgatója
photo_camera Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet igazgatója Fotó: Christopher Black/AFP

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója kedden bejelentette, hogy az egészségügyi világszervezet a vírus átnevezésén dolgozik, mert miközben világszerte egyre több a megbetegedés, és egyre többen találkoznak a betegséggel, annak elnevezése több kutató szerint is „megbélyegző és rasszista”.

„A WHO a világ minden tájáról érkező partnerekkel és szakértőkkel együtt dolgozik a majomhimlő vírus, illetve annak klónjai, valamint az azok által okozott betegségek nevének a megváltoztatásán” - mondta kedden Gebrejeszusz, majd hozzátette, hogy döntésükről a lehető leghamarabb bejelentést tesznek.

A döntés közvetlen előzménye, hogy egy hete több mint 30 nemzetközi tudós írt alá egy dokumentumot, amelyben kijelentették: sürgős szükségét érzik az elnevezés megváltoztatásának, mert szerintük az jelenlegi formájában kirekesztő és megbélyegző hatást kelt.

„A médiában és számos tudományos körben egyre több olyan narratíva jelenik meg, amely a jelenlegi globális járványkitörést Afrikához, Nyugat-Afrikához vagy Nigériához próbálja kötni” - olvasható a dokumentumban, utalva arra, hogy a WHO a honlapján a vírus két törzseként a nyugat-afrikai kládot és a Kongó-medencei (közép-afrikai) kládot különbözteti meg.

A dokumentum szerint a vírus újszerű osztályozására van szükség a „nemzetekre, földrajzi régiókra, a gazdasági környezetre és emberekre gyakorolt szükségtelen negatív hatások minimalizálása érdekében, amely figyelembe veszi a vírus evolúcióját és terjedését”.

A kutatók ugyanitt azt is javasolják, hogy a nyugati média ne használjon többé afrikai emberekről készült, himlős elváltozásokat ábrázoló képeket az Európában kitörő járványokról szóló tudósításaihoz.

Gebrejeszusz azért foglalkozott a járvánnyal is keddi sajtótájékoztatóján, és említette, hogy a földrajzi terjedés miatt összehangolt válaszlépésekre lehet szükség, ezért jövő héten rendkívüli bizottsági ülést tartanak.

A majomhimlőt több mint 1600 esetben mutatták már ki 39 országban, és további 1500 gyanús esetet észleltek az elmúlt hónapokban. A járványban 72-en veszítették idáig életüket. (Sky News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.