Koronavírus-számok Magyarországon 7/27/2022
Elhunytak + 54 Σ 46 790
Kórházban + 479 Σ 1 345
Fertőzöttek + 14 402 Σ 1 965 481
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 413 420
A legújabb trendek

Átnevezi a WHO a majomhimlőt, mert az elnevezés „megbélyegző és rasszista”

június 15., szerda 9:48
14
Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet igazgatója Fotó: Christopher Black/AFP

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója kedden bejelentette, hogy az egészségügyi világszervezet a vírus átnevezésén dolgozik, mert miközben világszerte egyre több a megbetegedés, és egyre többen találkoznak a betegséggel, annak elnevezése több kutató szerint is „megbélyegző és rasszista”.

„A WHO a világ minden tájáról érkező partnerekkel és szakértőkkel együtt dolgozik a majomhimlő vírus, illetve annak klónjai, valamint az azok által okozott betegségek nevének a megváltoztatásán” - mondta kedden Gebrejeszusz, majd hozzátette, hogy döntésükről a lehető leghamarabb bejelentést tesznek.

A döntés közvetlen előzménye, hogy egy hete több mint 30 nemzetközi tudós írt alá egy dokumentumot, amelyben kijelentették: sürgős szükségét érzik az elnevezés megváltoztatásának, mert szerintük az jelenlegi formájában kirekesztő és megbélyegző hatást kelt.

„A médiában és számos tudományos körben egyre több olyan narratíva jelenik meg, amely a jelenlegi globális járványkitörést Afrikához, Nyugat-Afrikához vagy Nigériához próbálja kötni” - olvasható a dokumentumban, utalva arra, hogy a WHO a honlapján a vírus két törzseként a nyugat-afrikai kládot és a Kongó-medencei (közép-afrikai) kládot különbözteti meg.

A dokumentum szerint a vírus újszerű osztályozására van szükség a „nemzetekre, földrajzi régiókra, a gazdasági környezetre és emberekre gyakorolt szükségtelen negatív hatások minimalizálása érdekében, amely figyelembe veszi a vírus evolúcióját és terjedését”.

A kutatók ugyanitt azt is javasolják, hogy a nyugati média ne használjon többé afrikai emberekről készült, himlős elváltozásokat ábrázoló képeket az Európában kitörő járványokról szóló tudósításaihoz.

Gebrejeszusz azért foglalkozott a járvánnyal is keddi sajtótájékoztatóján, és említette, hogy a földrajzi terjedés miatt összehangolt válaszlépésekre lehet szükség, ezért jövő héten rendkívüli bizottsági ülést tartanak.

A majomhimlőt több mint 1600 esetben mutatták már ki 39 országban, és további 1500 gyanús esetet észleltek az elmúlt hónapokban. A járványban 72-en veszítették idáig életüket. (Sky News)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt