Lemondott Boris Johnson etikai tanácsadója

külföld
2022 június 15., 19:20
comments 2

Lemondott Lord Geidt, Boris Johnson miniszterelnök etikai tanácsadója. Bár lemondását nem indokolta távozása bejelentésekor, de azt írta közleményében, hogy ez volt a helyes döntés.

Lord Geidt nem titkolta, hogy szerinte is jogos kérdésként merülhet fel, nem sértette-e meg Boris Johnson a miniszterekre vonatkozó szabályokat a Partygate néven elhíresült botrány kezelésekor. A Partygate lényege, hogy miközben a koronavírusjárvány idején Angliában szigorúan korlátozták a gyülekezést, így lényegében csak egy háztartásban élők tartózkodhattak egy helyen, a brit kormánytagok bulik sorozatán vettek részt. Így például Fülöp herceg temetésekor is, akit neje, II. Erzsébet királynő magányosan gyászolt, a kormánytagok közösen buliztak egy halotti toron. Az ügyben folyó vizsgálat azt is megállapította, hogy maga Johnson is megszegte a szabályokat, amikor minisztertársai meglepetés szülinapi bulit szerveztek neki.

A miniszteri etikai kódex szabályai szerint a minisztereknek "átfogó kötelességük" a törvények betartása, ha pedig egy miniszter megsérti az etikai kódexet, akkor a hagyományok szerint kénytelen lemondani. Johnson azonban úgy döntött, hogy ő maga és szabálysértő minisztertársai is csak pénzbüntetést fizessenek.

Lord Geidt kedden arról beszélt, hogy Johnson cselekedetei frusztrációt okoztak. Ő amúgy már nem az első etikai tanácsadója a brit miniszterelnöknek, aki Johnson döntései miatt lemond. Elődje, Sir Alex Allan 2020-ban azért mondott le, mert Johnson felülbírálta a jelentését Priti Patel belügyminiszter a kollégáit megalázó viselkedéséről.

"A miniszterelnök immár a saját maga választotta etikai tanácsadót is belekényszerítette, hogy kétségbe esésében lemondjon" - kommentálta a történteket Angela Rayner, az ellenzéki Munkáspárt elnökhelyettese. "Ha már ő sem képes megvédeni a miniszterelnököt, akkor hogyan képzelheti bárki, hogy alkalmas a kormányzásra" - mondta. Hasonló véleményen volt a liberális demokraták frakcióvezetője, Wendy Chamberlain is. "Ha Boris Johnson mindkét etikai tanácsadója felmondott, akkor eléggé nyilvánvaló, hogy valójában neki kéne mennie". (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.