Németországban újra Covid-járvány fenyeget: visszavezethetik a beltéri maszkviselést

járvány
2022 június 15., 10:57
comments 11
Karl Lauterbach, Németország egészségügyi minisztere
photo_camera Karl Lauterbach, Németország egészségügyi minisztere Fotó: Omer Messinger/AFP

„Elindult a koronavírus-járvány új hulláma Németországban, ezért ismét viselni kell a maszkot zárt térben és be kell adatni a negyedik oltást”

- nyilatkozta szerdán Karl Lauterbach szövetségi egészségügyi miniszter a Rheinische Post című lapnak.

Lauterbach szerint sajnos valósággá vált, amitől tartani lehetett, újabb Covid-hullám érte el Németországot, és a nyári időjárással járó szezonális hatást ellensúlyozta az uralkodó vírusváltozatok alkalmazkodóképessége és gyors terjedése.

A következő hetekben nemigen lehet a helyzet javulására számítani, folytatta Lauterbach, aki egyébként maga is járványügyi szakértő, és hangsúlyozta, hogy az újabb hullám „legjobb ellenszere az önkéntes maszkviselés zárt térben és a negyedik védőoltás”.

Az igaz, hogy az elmúlt napokban ismét felszaladtak a statisztikák Németországban: a Die Welt számításai szerint a napi új esetek előző hét napra vetített átlaga egy hét alatt 116,6 százalékkal emelkedett - 27 481-ről 59 532-re. Nem volt ilyen arányú növekedés több mint két éve - az első koronavírus-járvány 2020 tavaszi kezdete óta.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) szerdai adatai szerint az utóbbi 24 órában 92 344 fertőződést és 112 halálesetet regisztráltak. A járvány kezdete óta így már 27 007 429 fertőződést mutattak ki, a halálos áldozatok száma pedig 140 026-ra emelkedett.

A Covid-19 elleni teljes oltással a németországi lakosság 75,9 százaléka - 63,1 millió ember - rendelkezik. A teljes oltás utáni első emlékeztető oltást 59,8 százalék - 49,7 millió ember - kapta meg, a negyedik oltásnak számított második emlékeztető oltást viszont csak 6,4 százalék, azaz 5,3 millió ember.

Az oltatlanok a lakosság 22,4 százalékát teszik ki, 18,6 millióan vannak. Közülük négymillióan négyévesnél kisebb gyerekek, akiknek még nincs oltóanyag. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.