Felfüggesztett börtönt kapott Svédországban a világ első őssejtes légcsőátültetéseit végző olasz őssejtkutató

június 16., csütörtök 18:38
7

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Svédországban a világ első őssejtes légcsőátültetéseit végző olasz őssejtkutatót, amiért egyik műtétjével „testi sértést” okozott páciensének.

Paolo Macchiarinit három páciens esetében vádolta meg az ügyészség testi sértéssel, de két beteg esetében a solnai kerületi bíróság úgy találta, hogy a sztársebész nem végzett indokolatlan beavatkozást az újszerű transzplantációval.

Macchiarini, akit egykor a regeneratív gyógyítás kiemelkedő orvosaként tartottak számon, 2011-ben azzal került a címlapokra, hogy elvégezte a világ első őssejtes légcsőátültetését.

Paolo Macchiarini a stockholmi Karolinska Intézet és Kórházban 2013. augusztus 6-án. Fotó: Lina Alriksson/DN/TT News Agency via AFP

Az első transzplantációt 2008-ban a Lancet orvosi folyóiratban publikálták, és az eredményt a regeneratív gyógyászat áttöréseként ünnepelték. Az őssejtkutató az új légcsövet részben a páciens őssejtjeinek felhasználásával készítette. Az úttörő kutatás a szakértők szerint utat nyitott egy új korszak előtt, amiben új szerveket lehet laboratóriumban létrehozni.

Egy független svédországi szakértői bizottság később több problémát talált Macchiarini munkájában, de a Lancet elutasította a tanulmány visszavonását.

Az olasz orvost 2010-ben alkalmazta Svédország vezető kórháza, a stockholmi Karolinska Intézet és Kórház. Macchiarini 2011 és 2014 között további nyolc páciensen, három esetben a Karolinska kórházban végzett hasonló légcsőátültetést. Mindhárom beteg meghalt a műtét után, de az orvost nem tették felelőssé a halálukért.

Az összes páciense közül csak egy élte túl a transzplantációt, miután eltávolíttatta az őssejtkutató által készített és 2014-ben Oroszországban beültetett mesterséges légcsövet.

A bírálói szerint Macchiarini megsértette az orvosi etikát, mert veszélyes, nem igazolt eljárást alkalmazott a betegeinél, meghamisította a szakmai önéletrajzát és elferdítette a tudományos eredményeit.

A vádak nyomán Macchiarinit 2016 márciusában elbocsátották a Karolinska Intézetből, és eljárás indult ellene, de a vizsgálatot 2017-ben a svéd ügyészség vádemelés nélkül zárta le, mivel nem talált elég bizonyítékot arra, hogy három légcsőátültetésen átesett betege halálát az orvos gondatlansága okozta.

Macchiarini ügye miatt a svéd kormány leváltotta az orvosi Nobel-díjat odaítélő Karolinska Intézet vezetését, mivel az indoklás szerint gondatlanul jártak el, amikor az orvost alkalmazták.

Svédországban végül 2018 decemberében úgy döntöttek, hogy az orvos három páciensének halála ügyében újraindítják a korábban leállított vizsgálatot. A vádat írásos bizonyítékokkal és új tanúvallomásokkal alapozták meg.

Az ügyészség öt év szabadságvesztést kért az őssejtkutatóra, de a bíróság két év próbára bocsátotta. Az ítélet indoklása szerint az első két vitatott műtét igazolható volt, de azok tapasztalatai alapján a harmadik páciensen már nem lett volna szabad elvégezni a transzplantációt. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt