Franciaország, Olaszország és Románia mellett Németország is támogatja Ukrajna EU-s csatlakozási törekvéseit

külföld
2022 június 16., 15:46
comments 1

Németország, Franciaország, Olaszország és Románia vezetői csütörtökön támogatásukról biztosították Ukrajnát és Moldovát mint EU-tagjelölteket, eloszlatva ezzel a korábbi álláspontjaikkal kapcsolatos kételyeket.

„Mind a négyen támogatjuk az azonnali tagjelölti státuszt" - mondta Emmanuel Macron francia elnök az Olaf Scholz német kancellárral, Mario Draghi olasz miniszterelnökkel és Klaus Iohannis román elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón Kijevben.

Scholz azt mondta, hogy „Németország támogatja az Ukrajna számára kedvező döntést. Ez a Moldovai Köztársaságra is vonatkozik. Ukrajna az európai családhoz tartozik." Scholz kijelentése azért jelentős, mert korábbi nyilatkozataiban vonakodott támogatni Ukrajna és Moldova csatlakozási törekvéseit.

(Balról jobbra) Olaf Shcolz, Emanuel Marcron, Volodimir Zelenszkij, Mario Draghi és Klaus Iohannis román elnök az európai uniós vezetők Kijevi látogatásán.
photo_camera (Balról jobbra) Olaf Shcolz, Emanuel Marcron, Volodimir Zelenszkij, Mario Draghi és Klaus Iohannis román elnök az európai uniós vezetők Kijevi látogatásán. Fotó: KAY NIETFELD/dpa Picture-Alliance via AFP

Az azonban nem világos, milyen feltételekhez kötnék a tagjelöltséget. Az EU az uniós bővítési folyamat részeként valószínűleg szigorú követelményeket fog támasztani a demokratikus és intézményi reformokkal, például a korrupció elleni küzdelemmel kapcsolatban. Ukrajnának valószínűleg békemegállapodást kell kötnie Oroszországgal, mielőtt megkezdődhetnének a tárgyalások az EU-val.

Az Európai Bizottság várhatóan pénteken tesz hivatalos javaslatot Ukrajna és Moldova tagjelöltségének megadására, de a végső döntés az uniós országokon múlik. Az EU vezetői jövő héten csütörtökön és pénteken Brüsszelben találkoznak, hogy megvitassák a kérdést. (Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.