Franciaország, Olaszország és Románia mellett Németország is támogatja Ukrajna EU-s csatlakozási törekvéseit

június 16., csütörtök 15:46
1

Németország, Franciaország, Olaszország és Románia vezetői csütörtökön támogatásukról biztosították Ukrajnát és Moldovát mint EU-tagjelölteket, eloszlatva ezzel a korábbi álláspontjaikkal kapcsolatos kételyeket.

„Mind a négyen támogatjuk az azonnali tagjelölti státuszt" - mondta Emmanuel Macron francia elnök az Olaf Scholz német kancellárral, Mario Draghi olasz miniszterelnökkel és Klaus Iohannis román elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón Kijevben.

Scholz azt mondta, hogy „Németország támogatja az Ukrajna számára kedvező döntést. Ez a Moldovai Köztársaságra is vonatkozik. Ukrajna az európai családhoz tartozik." Scholz kijelentése azért jelentős, mert korábbi nyilatkozataiban vonakodott támogatni Ukrajna és Moldova csatlakozási törekvéseit.

(Balról jobbra) Olaf Shcolz, Emanuel Marcron, Volodimir Zelenszkij, Mario Draghi és Klaus Iohannis román elnök az európai uniós vezetők Kijevi látogatásán. Fotó: KAY NIETFELD/dpa Picture-Alliance via AFP

Az azonban nem világos, milyen feltételekhez kötnék a tagjelöltséget. Az EU az uniós bővítési folyamat részeként valószínűleg szigorú követelményeket fog támasztani a demokratikus és intézményi reformokkal, például a korrupció elleni küzdelemmel kapcsolatban. Ukrajnának valószínűleg békemegállapodást kell kötnie Oroszországgal, mielőtt megkezdődhetnének a tárgyalások az EU-val.

Az Európai Bizottság várhatóan pénteken tesz hivatalos javaslatot Ukrajna és Moldova tagjelöltségének megadására, de a végső döntés az uniós országokon múlik. Az EU vezetői jövő héten csütörtökön és pénteken Brüsszelben találkoznak, hogy megvitassák a kérdést. (Politico)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt