Különleges alakulat gyűjti össze a háborúban elesettek maradványait Harkiv határában

június 16., csütörtök 17:51
1

A kelet-ukrajnai Harkiv városától mintegy tíz kilométerre lévő mezőn az ukrán hadsereg J9-es egysége végzi zord munkáját. Orosz katonák holttesteit ássák ki. A BBC helyszíni beszámolója szerint egy fa alatti sekély tömegsírban hat halott van, durva halomban egymásra dobva. Itt senki sem tudja, ki temette el őket, a helyi lakosok vagy a visszavonuló oroszok.

A holttesteket ellepik a legyek, és a szag is nyomasztó, de a J9-es egység tagjait és a két ásót, akik segítenek nekik, ez nem zavarja. Hozzá vannak szokva. Jurij, az egyik sírásó azután kapta ezt a munkát, hogy egy másik faluban öt holttestet talált a saját kertjében eltemetve, és hívta a J9-es egységet, hogy ássák ki őket.

„Segítettem nekik ásni. Tetszett nekik a munkám. Korábban is sírásó voltam, így most én segítek nekik" - mondta. Minden nap faluról falura járva exhumálja a holttesteket, ukránokat és oroszokat egyaránt. Ezeket az orosz halottakat a hullaházba viszik, mintát vesznek az azonosításukhoz, és végül a megszállt részeken elesett ukrán katonák maradványaira cserélik őket.

Jurij a Szovjetunió a hadseregében is szolgált. „Valaki várja ezeket az embereket, az apjuk, anyjuk, vagy a gyerekeik" - mondta. "Én ezt megértem." (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt