A Magyar Nemzet lerántotta a leplet az Átrium Színházról: nőnek öltözött férfiak szerepelnek egy előadásban

KULTÚRA
2022 június 17., 04:35

„Alföldiék szoknyája mögé bújik V. Naszályi Márta” - ezzel a címmel közölt cikket a Magyar Nemzet az Átrium Színházról és az I. kerület polgármesteréről, miután kiderült, hogy az önkormányzat együttműködési megállapodást kötött az intézményt működtető nonprofit kft.-vel.

A fideszes napilap többek közt azt rótta fel a színháznak, hogy „van olyan előadásuk, amelyben transzvesztiták szerepelnek”. Mint az Átrium válaszából is kiderül, a szerző feltehetően Az Őrült Nők Ketrecére gondolhatott, amit nyolc év alatt 322 alkalommal játszottak, de világszerte számos országban fut a musical 1973-as eredetije, és filmváltozatok is készültek belőle. (A történetben Az Őrült Nők Ketrece egy mulató elnevezése, ahol nőnek öltözött férfiak lépnek fel.)

Részlte Az őrült nők ketrece című előadásból
photo_camera Részlet Az Őrült Nők Ketrece című előadásból Fotó: Lakatos Péter/Átrium Színház

„Segítendő a további súlyos vádpontok megalkotását”, az Átrium az alábbi szöveget tette közzé a Facebookon:

  • „elismerjük, hogy egyes előadásaink tehetséges és tehetségtelen korrupt politikusokról és köztisztviselőkről szólnak;
  • töredelmesen bevalljuk, hogy egyes darabjainkban a hatalommal kompromisszumot kötő, véleményüket az érdekeik szerint képviselő, gerinctelen emberek is szerepelnek;
  • továbbá kénytelenek vagyunk beismerni azt is, hogy bizonyos produkcióinkban az elvárttól eltérő fajú, színű, etnikai vagy társadalmi származású, genetikai tulajdonságú, nyelvű, vallású és/vagy meggyőződésű emberek a szereplők”.

Középiskolásoknak tartanának színházi foglalkozásokat

A Magyar Nemzet többször kiemelte azt is, hogy az Átriumnak van középiskolásoknak szóló, társadalmi érzékenyítő programja, amit a cikk szerint problémásnak talál a kerületi Fidesz és egy ex-jobbikos képviselő.

Ez öt színházi produkciót takar, amiken a megállapodás keretében ingyen vehet majd részt harminc középiskolás az I. kerületből. A lap szerint a helyi jobboldal által „ideológiailag is kifogásolt” előadások a következők:

  • a Szociopoly című interaktív színházi társasjáték a mélyszegénység problémáiról,
  • Háy János A bogyósgyümölcskertész fia című történetének színházi feldolgozása, ami a vidékről nagyvárosba kerülő kamasz felnövéséről szól,
  • Totth Benedek Holtverseny című regényének színházi átirata, ami szintén középiskolásokról szól,
  • Szűcs Zoltán Megálló című darabja, ami egy hajléktalan ember és egy parlamenti képviselő találkozásáról szól,
  • egy Megáll az idő-feldolgozás, ami az életet kezdő fiatalok problémáit dolgozza fel.

A képviselő-testületnek benyújtott előterjesztés alapján a kerületi lakosok 10 százalék kedvezményt kaphatnak az átriumos előadásokra, és az önkormányzat esetenként ingyen használhatja a színháztermet.

A Magyar Nemzet szerint az önkormányzat ezért néhány tízmillió forintos támogatást nyújt a színháznak. A lap korábbi cikkében a Fidesz önkormányzati képviselője azt mondta, meg kell akadályozni, hogy az Átriumnak ennyi pénz jusson.

Miért kér támogatást az Átrium az önkormányzatoktól?

A színház hétfőn válaszolta meg ezt a kérdést. Azt írták, a minisztérium még mindig nem bírálta el sok független színház működési pályázatát, ezért egyetlen forint állami támogatást sem kaptak. Ráadásul a visszaélések miatt átalakított kulturális tao-rendszer következtében az Átriumnak eleve jóval kevesebb állami támogatás jutna, pedig „az volt az ígéret, hogy a tisztességesek nem lesznek kárvallottjai az új rendszernek”

„Ha nem kapunk támogatást, kénytelenek leszünk bezárni, amit a cancel culture heves ellenzői és a »két oldal közötti párbeszédet« szorgalmazók nyilván nagy sajnálattal fognak végignézni.”Az Átrium szerint nem lenne szükség önkormányzati támogatásra, ha megkapnák azt a pénzt, ami 2018-ig rendelkezésre állt. „2019-ben a fővárosban az önkormányzati választásokon egyes politikai erők programszinten vállalták, hogy nyitva tartják az Átriumot, segítik a független kultúrát, az emberek pedig erre szavaztak ebben a városban, ezekben a kerületekben, pedig ez nyilvánvalóan állami feladat lenne, csakhogy az államnak láthatóan nem akarózik támogatnia az olyan műhelyeket, amelyekre nincs ráhatása.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.