Szlovákiában felére csökkent az Oroszországból érkező gázszállítás és rekordot döntött a benzin ára

június 17., péntek 10:12
17

Oroszország értesítette a Szlovák Gázműveket (SPP) a földgázszállítások felére csökkentéséről, méghozzá a pénteki naptól kezdődően - írta a pozsonyi Új Szó. Az SPP már a hét elején is a tervezettnél alacsonyabb mennyiségű orosz gázszállítmányt regisztrált, azonban a csökkenés nem volt ennyire jelentős, mint ma – közölte a Szlovák Gázművek igazgatója, Richard Prokypčák.

Tegnap az SPP arról tájékoztatott, hogy a Gazprom Export információi alapján a gázszállítás körülbelül 30 százalékkal lesz alacsonyabb, jelenleg viszont már 50 százalékos a kiesés. Szlovákia gáztározóiban jelenleg az ország éves fogyasztásának közel egyharmadát kitevő gázmennyiség van tárolva.

Fotó: Denis Sinyakov/REUTERS

Gulyás Gergely miniszter a mai Kormányinfón ismét elmondta: a magyar kormány továbbra is csak olyan szankciókat támogat, amelyek nem fájnak jobban Magyarországnak és Európának mint Oroszországnak, a gázembargó esetén viszont Európa egészének ellátása kerülne veszélybe.

Közben rekordot döntött a benzin ára Szlovákiában, a Natural 95-ös benzin literenként átlagosan már 1,9 euróba került.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt