A monszun miatt már legalább 42 ember meghalt Bangladesben és Indiában

környezet
2022 június 19., 15:15

A közelmúlt legsúlyosabb monszunja hatalmas áradásokat okozott Banglades alacsonyan fekvő északkeleti részein, illetve India szomszédos Asszam államában. Bangladesben legalább 25 ember halt meg villámcsapás vagy földcsuszamlás következtében a hétvégén, emellett több millióan maradtak hajlék nélkül. Asszamban legalább 17 ember vesztette életét a júniusi árvízhullámban - közölték a hatóságok.

Ház nélkül maradt bangladesi család hajón próbálja menteni az állatait Companiganjban.
photo_camera Ház nélkül maradt bangladesi család hajón próbálja menteni az állatait Companiganjban. Fotó: MAMUN HOSSAIN/AFP

Banglades számos folyója veszélyes szintre emelkedett, és az indiai hegyek túloldaláról érkező heves esőzések súlyosbították a helyzetet - mondta Arifuzzaman Bhuiyan, az állami árvíz-előrejelző központ vezetője. Több ezer rendőrt és katonatisztet vezényeltek az ország egyes részeire, hogy segítsék a keresési és mentési munkálatokat. Eddig mintegy 105 000 embert evakuáltak, de a rendőrség becslése szerint még mindig több mint négymillióan az áradás sújtotta helyeken rekedtek.

Syed Rafiqul Haque, egy Sunamganj körzeti politikus szerint az ország humanitárius válsággal néz szembe, ha nem hajtanak végre megfelelő mentési műveleteket. „Szinte az egész Sylhet-Sunamganj övezet víz alatt áll, és emberek milliói otthon nélkül maradtak” - mondta, hozzátéve, hogy az áldozatoknak nincs élelmük, sem ivóvizük, és a kommunikációs hálózatok is leálltak.

Regionális tisztviselők szerint mintegy 3,1 millió ember kényszerült elhagyni lakóhelyét, akik közül 200 ezren a kormány által működtetett, megemelt töltéseken vagy más magaslatokon lévő ideiglenes menedékhelyeken tartózkodnak.

Bangladesben és Indiában az elmúlt években egyre több szélsőséges időjárási jelenséget tapasztaltak, amelyek nagymértékű károkat okoztak. Környezetvédők arra figyelmeztetnek, hogy az éghajlatváltozás még több katasztrófához vezethet, különösen az alacsonyan fekvő és sűrűn lakott Bangladesben. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.