Az extrém magas hőmérséklet és az erős szél nehezíti az erdőtüzek ellen küzdő tűzoltók dolgát Spanyolországban

június 19., vasárnap 6:45

Miközben a hőhullám miatt már rekordmagasságba emelkedett a hőmérséklet, a spanyol tűzoltók továbbra is az erdőtüzek megfékezéséért küzdenek. Az északkeleti Zaragozában, valamint az észak-spanyolországi Navarra és La Rioja tartományokban 40-42 fok között alakul a hőmérséklet.

Tűzoltók dolgoznak Zamora közelében Fotó: CESAR MANSO/AFP

A Sierra de la Culebra hegységben közel 20 ezer hektárnyi terület égett le, és a tűz még mindig aktív. Szombat délutánig 11 falut evakuáltak, és közel 500 tűzoltó dolgozik a lángok eloltásán. Halálesetekről vagy sérültekről nem érkezett jelentés.

Fotó: CESAR MANSO/AFP

Katalóniában a tűzoltók Baldomarban próbálták ellenőrzésük alá vonni a tüzet, de attól tartanak, hogy a nagyon magas hőmérséklet és erős déli szél megnehezíti a dolgukat.

Leégett terület Katalóniában Fotó: PAU BARRENA/AFP

Ez az éghajlatváltozás bizonyítéka - mondta a 63 éves Bernardo Funes, egy zaragozai standos és biogazdálkodó a Reutersnek. „Nagyon aggasztó, mert májusban már 34, 35 fokos csúcshőmérsékletet mértünk, most pedig már 44 fok körüli a hőmérséklet. Nagyon rossz idő volt, forró széllel, amely olyan volt, mintha a sivatagból jött volna. Ez nem normális, az évnek ebben az időszakában általában kellemes a hőmérséklet, de ez a hőség nem.” (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt