Beiktatták Duterte lányát a Fülöp-szigetek alelnökeként

külföld
2022 június 19., 16:06
comments 2

Sara Duterte-Carpio, Rodrigo Duterte leköszönő Fülöp-szigeteki elnök lánya vasárnap letette az esküt az ország 15. alelnökeként. „Az előttünk álló napok tele lehetnek olyan kihívásokkal, amelyek arra szólítanak fel, hogy nemzetként egységesebbek legyünk” - mondta beiktatási beszédében szülővárosában, Davaóban, ahol szülei mellett állva tette le a hivatali esküt.

Sara Duterte esküt tesz a legfelsőbb bírák előtt, mellette anyja és apja.
photo_camera Sara Duterte esküt tesz a legfelsőbb bírák előtt, mellette anyja és apja. Fotó: FERDINANDH CABRERA/AFP

A 44 éves Duterte-Carpio a május 9-i választásokon szintén győztes ifjabb Ferdinand Marcos alelnökjelöltjeként indult, akit június 30-án, hatéves mandátumuk kezdetén iktatnak majd be az ország új elnökeként. A Marcos név nem véletlen, ő az 1986-ban elűzött, kegyvesztett diktátor fia, és szintén részt vett a beiktatási ceremónián.

Mindketten elsöprő győzelmet arattak, évtizedek óta nem látott fölénnyel, döntő fontosságú szövetséget kötve és az egység üzenetével indulva, ami számos szövetségesüknek segített abban, hogy a törvényhozásban és az önkormányzati pozíciókban is mandátumokat nyerjenek.

Apjához hasonlóan Duterte-Carpio is jogásznak tanult, mielőtt 2007-ben belépett a politikába, amikor apja alpolgármesterének választották a fővárostól, Manilától 1000 kilométerre fekvő Davaóban. 2010-ben apja utódjaként ő lett Davao első női polgármestere.

Duterte-Carpio nemcsak alelnök lesz, hanem oktatási miniszter is. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.