Bombatölcsérekben mossák a ruhát a fojtogató hullaszagban, miközben utcai kivetítőkön tolják nekik az orosz propagandát

külföld
2022 június 19., 05:05
comments 3

Egy hónap telt el azóta, hogy az Azovsztal üzem utolsó ukrán védői is megadták magukat, és Mariupol városa teljesen orosz kézre került. A háború előtt 500 ezres, nagyrészt orosz anyanyelvűek lakta városban mostanra 90-100 ezer polgári lakos maradt. Akiket a hivatalos orosz álláspont szerint felszabadítottak a náci uralom alól. Bár a városban alig van áram, telefon és internet, a kommunikáció teljesen nem szakadt meg, így sok forrásból lehet képet alkotni arról, hogy mit jelent ez a felszabadulás a helyi civil lakosság számára.

A legfontosabb az információs háború

A várost a hatalomátvétel óta elhagyók egyöntetű beszámolói szerint az új orosz hatalom első intézkedése a halottak eltemetése, a minimális egészségügyi ellátás megteremtése vagy az alapvető közsszolgáltatások visszaállítása helyett az volt, hogy úgynevezett „mobil információs egységek” lepték el a várost. Ezek olyan telekommunikációs eszközökkel megpakolt furgonok vagy teherautók, amikre kívülről nagy méretű képernyőket rögzítettek. A képernyőkön az orosz állami tévé propagandaműsorai futnak folyamatosan.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.