Bach-éremmel tüntetik ki Sir Schiff Andrást

KULTÚRA
2022 június 20., 15:24

Schiff Andrást tünteti ki idén Lipcse városa a Bach-medállal, amit Johann Sebastian Bach életművének terjesztésében jeleskedőknek ítélnek oda minden évben. (Bach élete végén, 1723-tól 1750-ig volt kántor a lipcsei városi tanács alkalmazásában.) Schiffet, akit korábban II. Erzsébet királynő is lovaggá ütött, Bach műveinek „korszakalkotó interpretációjáért” díjazzák.

Schiff András
photo_camera Schiff András Fotó: Steve Bowbrick / Flickr

A Bach-medál korábbi díjazottjai közt van Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt, Herbert Blomstedt, Peter Schreier, Christoph Wolff és Robert Levin is. "Schiff előadása a Wohltemperiertes Klavier darabjaiból, Bach nagy szvitjeiből és a Goldberg-variációkból legendássá váltak" - indokolta döntését a medált odaítélő testület.

Schiff a díj átvételekor, a lipcsei Bach-fesztiválon elő is adta a Wohltemperiertes Klavier első kötetét, írta a Facebookon Schiff kiadója, az ECM Records, amely 2003-ban adta ki a Goldberg-variációkat Schiff előadásában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.