UNICEF: A második világháború óta nem volt annyi menekült gyerek, mint 2021-ben

külföld
2022 június 20., 11:27

Az ENSZ gyermekvédelmi szervezetének adatai szerint 2021 végéig 36,5 millió kiskorú kényszerült otthona elhagyására.

Az UNICEF becslései szerint az elmúlt 50 évben sosem kellet annyi gyereknek menekülnie erőszakos összecsapások és háborús konfliktusok miatt, mint 2021-ben. Ezt közölték a Menekültek Világnapja alkalmából kiadott jelentésben.

Az UNICEF becslése szerint a menekült gyerekek közül 13,7 millió külföldön, 22,8 millió pedig saját országában keresett menedéket. A szervezet összesítésében nem szerepelnek azok, akiknek a klímaváltozás, a természeti katasztrófák, vagy a 2022-ben kitört ukrajnai háború miatt kellett menekülniük.

Tavaly 2,2 millióval nőtt a menekült gyerekek száma az előző évhez képest. A kiugróan magas szám arra utal, hogy egyre súlyosabbá válnak a hosszan elhúzódó, a lakosságot is jelentősen érintő erőszakos konfliktusok, mint az afganisztáni válság vagy a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Jemenben uralkodó feszültségek, közölte az UNICEF.

Lénárd Lili

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.