A donyecki oroszpárti szeparatista katonák fele már meghalt vagy megsérült

június 22., szerda 15:47
6

A brit titkosszolgálat információi szerint a donyecki oroszpárti szeparatista milícia már az eredeti létszámának 55 százalékát elvesztette, vagyis a szeparatista csapatok több mint fele már meghalt vagy megsérült. Ez elég komoly veszteség az amúgy is nagyon alacsony morállal és rossz eszközökkel harcoló csapatoknak, és így jelentősen gyengíti az orosz erőket Donbaszban.

A donyecki milíciában amúgy is elég szörnyű a helyzet: a szeparatista erőket kényszersorozással igyekeznek feltölteni, sokszor olyanokkal, akik az egészségügyi állapotuk alapján is alkalmatlanok a szolgálatra, és a harci kedvük sem túl nagy. Ezeket az egységeket évtizedekkel ezelőtt elavult fegyverzettel láttak el és nem adtak nekik elég élelmet és gyógyszert. Az ukrán titkosszolgálat szerint

a milíciák katonái a rabszolgasághoz hasonlítják a helyzetüket. Éppen ezért, ahogy Király András kollégám írta korábban, a szeparatista milícia harcértéke eddig sem volt igazán jelentős, sőt, a nullához közelített.

Az orosz csapatok most amúgy nem Donyeckre, hanem Luhanszk teljes elfoglalására koncentrálnak. Élénk harcok dúlnak Liszicsanszknál, amelyet igyekeznek körülzárni az orosz erők. Ukrán katonai források szerint a Szeverodonyeckhez közeli, erősen bombázott városban még 7-8000 civil maradt, akikenk pokoli körülményeket kell elviselniük. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt