Az ispánozás nem a balosoknak-libsiknak szóló heccelés, hanem a Fidesz-tábornak szánt cukor a korbácsolás előtt

publicisztika
2022 június 22., 13:52
comments 92

Az orosz-ukrán háborúról beszélgettem nemrég egy Fideszes Háttéremberrel. Jól képzett, nyelveken beszélő, harmincas éveiben járó, a Politikai és a Gazdasági Boszorkánykonyha hátsó helyiségeiben egyaránt otthonosan mozgó, kifejezetten értelmes és - legalábbis amikor velem beszélget - mindenfajta vonalasságtól mentes fickóról van szó. Szóba hoztam a városi legendát, ami szerint Putyin pár éve felajánlotta volna Kárpátalját Orbánnak, de mindezt olyan összefüggésben, hogy ez nyilván azért kamu baromság, mert - minden más szempontot félretéve - kinek kéne púpnak a hátára egy több mint 90 százalékban nem magyarok lakta, Szabolcs megyéhez képest is irtó szegény, csak problémákkal járó terület. Orbánnak tuti nem, hiszen ő nem hülye.

Mire a beszélgetőpartnerem kifejtette, hogy mekkora alapvető tévedésben vagyok, mert el sem tudom képzelni, hogy a Fidesz-közösségnek mennyire fontos, mennyire minden mást megelőző gondolat és mekkora vonzerőt jelent az egykori Magyar Királyság bármely részének visszaszerzése. Azon az áron is, hogy ez minimum egymillió nem magyar származású magyar állampolgárt, borítékolható feszültségeket és óriási fejlesztési pénzeket igényelne? - kérdeztem vissza. Persze, nem is kérdés - válaszolta a Háttérember.

A politika szimbolikus elemeit lekicsinyelni általában is súlyos hiba, én nem is szoktam beleesni. De még én, a nemesi címerrel rendelkező, gimis éveimben kizárólag a keresztény középosztály budai gyerekszobáiban és ebédlőiben kavargó, a legújabb rendszerben minimum szolgabíró-esélyes magyar nemes se gondoltam volna, hogy a kiskoromban olyan sokszor megtapasztalt nosztalgia még mindig ilyen eleven erő.

Annyira eleven, hogy ez az Orbán-rendszert összetartó egyik legerősebb ragasztó.

Ezért vagyok eléggé biztos abban, hogy - szemben a szinte percek alatt kialakult ballib közösségimédia-konszenzussal - ez az ispánozás nem a szokásos, a libsik szájába dobott gumicsont, ami egyrészt szimpla hergelési célokat szolgál, másrészt az inflációról, az euróárfolyamról, vagy valamilyen, még nem ismert húzásról terelné a figyelmet.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.