Bíróság elé állították a kínai aktivistát, aki butának nevezte Hszi Csin-pinget

külföld
2022 június 22., 18:37
comments 2

Államellenes felbujtás miatt bíróság elé állították Kína egyik vezető emberi jogi aktivistáját, Hszu Cse-jongot - írja a CNN. A 49 éves jogász és aktivista ellen zárt ajtók mögött indult tárgyalás, amelynek Hszu támogatói szerint semmi köze nem lesz a joghoz vagy bizonyítékokhoz, pusztán politikai nyomásra ítélik majd várhatóan hosszú börtönbüntetésre.

Hszu Cse-jongot még 2020 februárjában vették őrizetbe, miután 2019 decemberében több más kínai emberi jogi aktivistával találkozott. A decemberi találkozó résztvevőit egyenként elkezdték felkutatni a kínai hatóságok, Hszu ezért két hónapig bujkált. Ezalatt viszont megjelentetett egy Hszi Csin-pingnek címzett nyílt levelet, amelyben a kínai kommunista párt vezetőjének és a Kínai Népköztársaság elnökének lemondását követelte. A levélben, amelyet az állami cenzorok nagyon gyorsan eltávolítottak az internetről, Hszu hosszan sorolta a kínai vezető bűneit és hibáit, a gazdaság egyre nagyobb kontrolljától a hongkongi aktivisták elnyomásán át a koronavírus-járvány kezdeti kezeléséig.

Hszu a levelében azt írja, hogy nem gondolja, hogy Hszi Csin-ping gonosz ember lenne, csak egyszerűen "nem elég okos". A jogász végzettségű Hszu Cse-jong először 2003-ban vonta magára a hatalom figyelmét, amikor felhívta a figyelmet egy vidéki fiú esetére, akit őrizetbe vettek és halálra vertek a rendőrök. Hszu és társai kampányának eredményeként a kínai állam felhagyott az addigi gyakorlattal, hogy a vidékről a városokba érkező belső migránsokat bármikor indok nélkül őrizetbe vehetik a rendőrök.

photo_camera Hszu Cse-jong riporterek gyűrűjében még 2008-ban. Fotó: ZHONG JING/Imaginechina via AFP

2014-ben egyszer már elítélték, négy évig volt börtönben a közrend megzavarásáért, miután szervezett egy tüntetést. Mivel általában másodjára hosszabb büntetést szoktak kiosztani a kínai bíróságok, ezért aktivista társai szerint Hszu most több mint négy évre börtönbe kerülhet. Mint elmondták, Hszu, aki információik szerint ártatlannak fogja vallani magát a tárgyaláson, semmilyen bűnt nem követett el azon kívül, hogy olyan nézeteket vall, amelyek nem tetszenek a kínai kormánynak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.