Jön a müzliadó, megadóztatják a töltött tésztákat is

gazdaság
2022 június 22., 16:17
comments 15

Július 1-jétől a müzli, a gabonapehely, de még a spenótos töltött tészta után is adózni kell, mert a népegészségügyi termékadónak nevezett adót nemcsak emelik, de új árukra is kiterjesztik az extraprofitadókról szóló rendelet szerint – írja a Szabad Európa.

„A mostani jogszabályváltozás alapján az érintett termékkörökben minden olyan termék adóköteles lesz, amely hozzáadott cukrot tartalmaz, vagyis bármilyen mennyiségű hozzáadott cukortartalom esetén netát kell fizetni” – mondta a Szabad Európának Szük Balázs, a PwC Magyarország adótanácsadó vezető menedzsere.

Szük szerint az is új fejlemény, hogy a jogalkotó a cukor és édesítőszer minden kombinációját lefedte, vagyis azok a gyártók, akik édesítőszerrel pótolják termékeikben a cukrot, mostantól adókötelezetté válnak. Új kategória lesz a csemege és az előrecsomagolt édes, sós tészta termékkör, ide tartiznak majd a

  • müzlik és a gabonapelyhek,
  • kandírozott gyümölcsök,
  • gyümölcspépek,
  • a tészták esetében pedig például a töltött tészták.

Kikerülnek viszont a neta hatálya alól a jövedéki törvény szerinti alkoholok, mint a pálinka, whisky, rum és hasonló szeszes italok, mert a jövedéki adó szabályozásában megemelték ezeknek a termékeknek az adómértékét. Vagyis ami eddig netaként folyt be a költségvetésbe, azt júliustól jövedéki adóként kell megfizetni.

És bár a netatörvény szerint a cukor és a só egészségtelen, továbbra is lesznek olyan cukor- és sótratalmú ételek, amelyekre nem vonatkozik a jogszabály. Így nem lesznek adókötelesek a cukrozott tejtermékek, mint például a kakaó, a túrórudi vagy a joghurt, de a sót tartalmazó felvágottak, illetve önmagában a só és a cukor sem.

A netaadó-emelés költségeit egy a nagy élelmiszerláncoknak beszállító importőr vezetője szerint a gyártók és a forgalmazók egyértelműen beépítik majd áraikba, ezt pedig „elég keményen meg fogja mindenki érezni a pénztárcáján”, mert „nagymértékű áremelés lesz”. „Mi megemeljük az árat, az üzletlánc ráteszi a nem kicsi árrést, és erre jön még a 27 százalékos áfa. A vásárlók majd fogják a fejüket, hogy a kedvenc kekszük, müzlijük vagy tésztájuk miért lett hirtelen olyan drága.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.