Jön a müzliadó, megadóztatják a töltött tésztákat is

június 22., szerda 16:17
16

Július 1-jétől a müzli, a gabonapehely, de még a spenótos töltött tészta után is adózni kell, mert a népegészségügyi termékadónak nevezett adót nemcsak emelik, de új árukra is kiterjesztik az extraprofitadókról szóló rendelet szerint – írja a Szabad Európa.

„A mostani jogszabályváltozás alapján az érintett termékkörökben minden olyan termék adóköteles lesz, amely hozzáadott cukrot tartalmaz, vagyis bármilyen mennyiségű hozzáadott cukortartalom esetén netát kell fizetni” – mondta a Szabad Európának Szük Balázs, a PwC Magyarország adótanácsadó vezető menedzsere.

Szük szerint az is új fejlemény, hogy a jogalkotó a cukor és édesítőszer minden kombinációját lefedte, vagyis azok a gyártók, akik édesítőszerrel pótolják termékeikben a cukrot, mostantól adókötelezetté válnak. Új kategória lesz a csemege és az előrecsomagolt édes, sós tészta termékkör, ide tartiznak majd a

  • müzlik és a gabonapelyhek,
  • kandírozott gyümölcsök,
  • gyümölcspépek,
  • a tészták esetében pedig például a töltött tészták.

Kikerülnek viszont a neta hatálya alól a jövedéki törvény szerinti alkoholok, mint a pálinka, whisky, rum és hasonló szeszes italok, mert a jövedéki adó szabályozásában megemelték ezeknek a termékeknek az adómértékét. Vagyis ami eddig netaként folyt be a költségvetésbe, azt júliustól jövedéki adóként kell megfizetni.

És bár a netatörvény szerint a cukor és a só egészségtelen, továbbra is lesznek olyan cukor- és sótratalmú ételek, amelyekre nem vonatkozik a jogszabály. Így nem lesznek adókötelesek a cukrozott tejtermékek, mint például a kakaó, a túrórudi vagy a joghurt, de a sót tartalmazó felvágottak, illetve önmagában a só és a cukor sem.

A netaadó-emelés költségeit egy a nagy élelmiszerláncoknak beszállító importőr vezetője szerint a gyártók és a forgalmazók egyértelműen beépítik majd áraikba, ezt pedig „elég keményen meg fogja mindenki érezni a pénztárcáján”, mert „nagymértékű áremelés lesz”. „Mi megemeljük az árat, az üzletlánc ráteszi a nem kicsi árrést, és erre jön még a 27 százalékos áfa. A vásárlók majd fogják a fejüket, hogy a kedvenc kekszük, müzlijük vagy tésztájuk miért lett hirtelen olyan drága.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt