Lesz elég oltás a majomhimlő ellen, ígéri a gyártó

egészség
2022 június 23., 07:24
comments 5

A majomhimlős esetek szaporodásával hirtelen nagyon megugrott az érdeklődés a vírus elleni oltásra, melyet egyetlen gyógyszergyártó, a dán Bavarian Nordic állít elő. A gyártó 2019-ben kapott engedélyt az oltóanyag gyártására, de akkor még csak néhány száz adagot adtak el.

A Bavarian Nordic gyárt egyedül majomhimlő elleni oltást.
photo_camera A Bavarian Nordic gyárt egyedül majomhimlő elleni oltást. Fotó: DAVIDE BONALDO/Controluce via AFP

A vállalatot váratlanul érte a betegség hirtelen terjedése az év elején több tucat, Nyugat- és Közép-Afrikán kívüli országban, de Rolf Sass Sorensen alelnök biztos benne, hogy ki tudják elégíteni a globális keresletet, annak ellenére, hogy csak egy gyártóüzemmel rendelkeznek. „A jelenlegi kereslet mellett könnyen el tudjuk látni a globális piacot. Van néhány millió adagunk, amelyet injekciós üvegekbe tudunk adagolni, és biztosítani tudjuk a jelenlegi járvány kezelését” - mondta. A Bavarian Nordic éves termelési kapacitása 30 millió adag vakcina.

A dán vállalat himlő elleni vakcinája, amelyet Európában Imvanex, az Egyesült Államokban Jynneos, Kanadában pedig Imvamune néven forgalmaznak, egy harmadik generációs szérum (élő vakcina, amely nem szaporodik az emberi szervezetben), Európában 2013 óta van engedélyezve.

Sorensen elmondása szerint a vakcina számos országban van készleten, és bár eredetileg felnőttek himlője ellen fejlesztették ki, a majomhimlő ellen is alkalmazható, mind a vírusnak való kitettség előtt, mind utána. „Ha néhány nappal a vírusnak való kitettség után beoltatjuk magunkat, akkor is védve vagyunk” - mondta.

Miután három évvel ezelőtt zöld utat kapott az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságtól (FDA) a himlő elleni oltóanyagának majomhimlő elleni alkalmazására, a Bavarian Nordic most ugyanezt kérelmezi Európában is.

Az Európai Egészségügyi Vészhelyzeti Felkészültségi és Reagálási Hatóság (HERA), amelyet az Európai Bizottság a Covid-19 világjárvány idején hozott létre, már több mint 100 000 adagot vásárolt a 27 uniós ország, valamint Norvégia és Izland számára. Az első szállítmányok június végén esedékesek a kiemelt fontosságúnak ítélt országok számára.

Az Egyesült Államok szintén feltöltötte készleteit egy 500 000 adagra szóló megrendeléssel, valamint 100 millió adagot vettek egy régebbi, korábban a francia Sanofi által gyártott, de bizonyos mellékhatásairól ismert himlő elleni oltóanyagból. Kanada és Dánia szintén megrendelést adott le a Bavarian Nordicnak. (France24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.